Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Александар Шапић поднео две тужбе против БИРН-а, тражи 12 милиона динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 03. 2023.

Аутор: БИРН Извор: Н1

Александар Шапић поднео две тужбе против БИРН-а, тражи 12 милиона динара

Градоначелник Београда Александар Шапић поднео је против БИРН-а две тужбе за два текста - о вили у Трсту и озакоњењу објекта на Бежанијској коси - тражећи да му БИРН плати укупно 12 милиона динара за душевни бол. БИРН сматра да се ради о СЛАП тужби чији је циљ да заплаши и обесхрабри новинаре у намери да пишу о појединим људима или темама од јавног интереса.

Александар Шапић, градоначелник Београда, у две тужбе које је поднео против БИРН-а тражи да му се на име накнаде нематеријалне штете исплати два пута по шест милиона динара, саопштио је БИРН.

Градоначелник је тужио БИРН Србију, главног и одговорног уредника Милорада Ивановића и новинаре Јелену Вељковић, Александра Ђорђевића и Радмила Марковића због информација изнетих у текстовима о његовој вили у Трсту и озакоњењу градње на Бежанијској коси.

„Тужени су изношењем неистина проузроковали неизмерну штету тужиоцу у смислу претрпљених душевних болова због повреде части, угледа и људског достојанства чиме су укупне моралне вредности тужиоца доведене у питање, које он ужива у одређеној друштвеној средини“, наводи се у тужбама које је Шапић поднео против БИРН-а.

Милорад Ивановић, главни и одговорни уредник БИРН Србија каже да се ради о још једној СЛАП тужби, односно тужби чији је циљ да заплаши и обесхрабри новинаре у намери да извештавају о појединим људима или темама од значаја за друштво.

Он је додао да судска пракса показује да у сличним случајевима, судије не пресуђују тако високе износе попут ових које Шапић тражи од БИРН-а, те да је циљ тог захтева да се БИРН Србија, уредници и новинари изложе вишим таксама и трошковима у покушају да се исцрпе.

„БИРН ће наставити да истражује теме од јавног интереса, надзире и контролише рад институција, политичара и јавних функционера и објављује приче које јавност има право да зна и на основу којих може да доноси одлуке“, рекао је Ивановић.

Циљ стратешких тужби против јавног учешћа, такозваних СЛАП тужби, је да застраше и финансијски и психолошки исцрпе новинаре како би их ућуткали, пише у извештају о СЛАПП тужбама у Србији који су објавиле организације ARTICLE 19, Центар за људска права Америчке адвокатске коморе и Независно удружење новинара Србије (НУНС) у фебруару 2022. године.

Комплетан текст о овој теми, можете прочитати ОВДЕ

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси