Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијима који крше медијске законе и новинарски кодекс, и ове године највише новца из градског буџета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 05. 2023.

Аутор: Инсајдер Извор: Инсајдер

Медијима који крше медијске законе и новинарски кодекс, и ове године највише новца из градског буџета

Град Београд је донео решење о расподели средстава за суфинансирање медијских садржаја од јавног значаја. Након спроведеног конкурса Град је са највише новца подржао пројекте неколико таблоида, телевизија Студио Б и Б92. Конкурс је иначе прописан као подршка истинитом, непристрасном и правовременом информисању грађана Београда.

Од 108 пријављених медијских пројеката, Град Београд је са око 85 милиона динара подржао њих 33. Више од половине новца припало је медијима који, према налазима Савета за штампу, континуирано крше новинарски кодекс или, према извештајима РЕМ-а, не испуњавају законске обавезе националних тв емитера - попут ТВ Б92 која не испуњава ни минимално прописани удео сопствене продукције у програму који емитује. 

И поред тога, тој телевизији су на градском конкурсу одобрена два пројекта, а само Коперникус групи, власницима ТВ Прва и Б 92, припало је 20 милиона динара из градског буџета.

„То су уствари телевизије које би требало да буду без јавних пара одрживе јер су добиле националне фреквенције међутим медији добијају новац да би опстали, за редован рад а не за медијске садржаје који би служили грађанима. Конкурсне комисије су састављене од људи који нису медијски стручњаци. Када се бира ко ће бити у тим комсијама опет се бира да је неко близак власти тако да читав систем конкурсног финансирања јесте алат подршке лојалним медијима не оним медијима који професионално раде свој посао“ наводи за Маркер Зоран Гавриловић, Извршни директор Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) .

Као и претходних година, на градском конкурсу за медијске пројекте од јавног значаја, појединачно највише новца додељено је Телевизији Студио Б. Подржани су пројекти и телевизија СОС канал плус и Хепи.

Зоран Гавриловић оцењује да су то медији који добијају новац већ годинама а да грађанима није представљен ефекат спроведених пројеката.  

„Свега тога не би било да је Град Београд усвојио локални план за борбу против корупције где у поглављу 10 постоји обавеза да направе мониторинг и евалуацију садржаја за који су дали новац, наш новац“. 

И ове године, вишемилионским износима грађани Београда финансираће медије који су, према подацима Савета за штампу, шампиони у изношењу неистина и кршењу права истих тих грађана. За четири медијска пројекта од, како је процењено јавног значаја, Град Београд је доделио око 20 милиона динара листовима Српски телеграф, Ало и Информер. Правилник о суфинансирању медија прописује да се приликом одлучивања о додели државне помоћи узме у обзир да ли су медију изречене мере због кршења професионалних и етичких стандарда. То међутим, није обавезујуће.

„Препрука је препорука, она не обавезује. Када ви дате нешто у форми препоруке то вам је само позив да нешто имате у виду али не постоји санкција ако нешто немате у виду и зато је интенција да се у измене у Закона о јавном информисању та препорука дигне на ниво законске норме постане обавезујућа“ каже за Маркер Гордана Константиновић, адвокатица УНС-а и чланица радне групе за израду Закона о јавном информисању и медјима.

Уз таблоиде, редовни добитници средстава из буџета Града Београда су и широј јавности готово непознати портали и продукције попут Гласа нације, Бренера,  Хуманог тима. За те фирме Град је ове године издвојио готово 10 милиона динара. Према званичним регистрима сви они послују са нула запослених.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси