Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Комеморација новинару Михалу Рамачу: Благ човек чврсте руке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 05. 2023.

Аутор: Бета Извор: Бета

Комеморација новинару Михалу Рамачу: Благ човек чврсте руке

Комеморација новинару и публицисти Михалу Рамачу одржана је у Новом Саду, у организацији Независног друштва новинара Војводине и редакције листа Данас.

Главна уредница портала Аутономија Бранка Драговић Савић оценила је на комеморацији да је Рамач био симбол новинарства "онаквог какво би морало бити".

"Управо због своје благости, принципијелности, доседности, Миша Рамач заправо је био маргиналац у новинарству, али маргиналац који је ово друштво мењао на боље", додала је Драговић Савић.

Према њеним речима, Рамач је увек био међу кључним актерима одбране новинарства, али је и најнапетије ситуације решавао осмехом.

Главни и одговорни уредник Данаса Драгољуб Петровић оценио је да је Рамач био значајан део листа Данас, "благ човек чврсте руке" чији је чврст стисак "уливао неку сигурност".

"Мислим да је велики губитак за новинарство што је тај добри дух Данаса отишао, али такав је био човека да верујем да га нико неће упамтити по ничему, сем по добру", истакао је Петровић.

Колумниста Данаса Алексеј Кишјухас присетио се како му је Раамач пружио прилику да га, као још средњошколац пре 17 година, замени на месту колумнисте тог листа, што је потрајало све до данашњих дана.

Додао је да Рамач никада није предавао, али да је увек био један имплицитни учитељ или ментор.

"Заиста је био попут баштована који је пуштао да људи сами израсту у оно шта желе да буду, а не столар који обликује или прави неку столицу онако како је он то замислио да треба да буде", рекао је Кишјухас.

Директор недељника "Руске слово" Борис Варга навео је да су он и Рамач имали бројне теме које су их повезивае, а међу најважнијима биле су Украјина, књиге и Европска унија.

Истакао је да су тренутно у "Руском слову" у припреми чак четири књиге на русинском и украјинском језику, чије ауторство и редакцију потписује Рамач.

"Скоро до последњег атома снаге је завршавао своје и књиге свог брата. Остало је да завршимо то што смо са Рамачем почели, да издајемо добре књиге, јер једино тако ћемо, канда, успети да Србију увучемо у ЕУ и Путина истерамо из Украјине и ове наше Србије", навео је Варга.

На комеморацији су се од Рамача опростили и некадашње колеге Гордана Нонин и Радомир Балаћ.

Рамач је преминуо 13. маја после краће и тешке болести.

Михал Рамач је био један од оснивача Независног друштва новинара Војводине 1990. године.

Био је новинар листова Руске слово и Дневник, дописник Радија Слободна Европа и агенције Укринформ, главни и одговорни уредник дневних листова Наша борба, Војводина и Данас, а пре пензионисања радио је у РТВ.

Објавио је седам књига поезије на русинском језику, а заједно са братом Јанком превео је са хеленског на русински Библију (2019).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси