Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Удружење РАБ СРБИЈА надограђено је у саморегулаторно тело
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 05. 2023.

Аутор: РАБ Србија Извор: РАБ Србија

Удружење РАБ СРБИЈА надограђено је у саморегулаторно тело

Скупштина Удружења радио станица РАБ СРБИЈА усвојила је измене и допуне статута и Кодекс оглашавања пружалаца медијске услуге радија РАБ СРБИЈА, чиме је ово медијско удружење постало саморегулаторно тело.

На јучерашњој седници, чланови Скупштине РАБ СРБИЈА једногласно су усвојили Кодекс оглашавања пружалаца медијске услуге радија РАБ СРБИЈА, као и измене и допуне Статута и Пословник комисије за пријаве чиме је удружење РАБ СРБИЈА постало саморегулатиорно тело. Кодекс оглашавања пружалаца медијске услуге доноси правила за радио-станице с циљем да се ова област још боље регулише, а по први пут у Србији на овај начин.Кодекс оглашавања пружалаца медијске услуге радија РАБ СРБИЈА ближе уређује садржину огласне поруке, доноси општа правила оглашавања, посебна правила и ограничења у оглашавању којих су дужни да се придржавају сви чланови удружења РАБ СРБИЈА.

У писању Кодекса учествовали су адвокати специјализовани за медије Ђорђе Кујовић и Стеван Пајовић, као и сви чланови РАБ СРБИЈА.

- Саморегулаторно тело РАБ СРБИЈА је резултат двогодишњег настојања чланица РАБ СРБИЈА за успостављање смерница ка унапређењу ове области. Морам да истакнем да сам као председница РАБ СРБИЈА веома поносна, јер није чест случај да власници медија добровољно желе да прихвате саморегулацију,  односно, одговорност, а то се у РАБ СРБИЈА управо дешава. Ми смо строжији према себи, него што је то закон. Мислим да је у интересу јавности регулисање огласних порука које се емитују на радију. Наши циљеви су транспарентни, а испод одређених стандарда не смемо ићи. У сваком демократском друштву различити медији могу имати своје кодексе, јер као што постоји разлика између штампе и радија тако постоји и разлика између оглашавања и огласних порука на различитим медијима. Ми ћемо се од данас придржавати Кодекса који смо донели и ја сам поносна на то – истакла је председница Удружења радио станица РАБ СРБИЈА Маја Раковиц.

Власници радио-станица чланица РАБ СРБИЈА су пре две године донели одлуку о оснивању саморегулаторног тела, а с циљем подизања професионалних стандарда у радио-индустрији у нашој земљи. Поред закона које доноси држава, неопходна је и саморегулација, јер је она, показују искуства других земаља, јефтинија и бржа. На пример, сада врло брзо може да се повуче из програма неки оглас који не подлеже етичким стандардима и тако се, на крају, заштитите слушаоци, односно потрошачи.

Кодекс оглашавања пружалаца медијске услуге радија РАБ СРБИЈА дефинише права и обавезе и пружа упутства у поступањима, регулише изрицање мера и доношење препорука. 

Овај документ између осталог уређује огласне поруке намењене деци и малолетницима, па тако, на пример, доноси и списак шта не сме да се рекламира пре, после или током дечијих емисија. Такође, строжије је регулисано и оглашавање наградних игара итд. 

У надлежности саморегулаторног тела су радио-станице чланице РАБ СРБИЈА и друге радио-станице које признају надлежност овог тела.

Удружење радио станица РАБ СРБИЈА бави се и едукацијом својих чланица, кроз организовање семинара и стручних скупова, а организатори су и Радио-дана, јединственог скупа радијских професионалаца у земљи, које је одржано 25 пута до сада, а које се организује редовно два пута годишње. Удружење РАБ СРБИЈА се залаже за побољшање и јачање радија на медијској сцени Србије.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси