Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Успон медија чији скоро комплетан садржај стварају роботи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 05. 2023.

Аутор: Марија Шајкаш Извор: Цензоловка

Успон медија чији скоро комплетан садржај стварају роботи

Агенција која проверава кредибилност сајтова и открива дезинформације, Њузгард, открила је 125 сајтова који изгледају као медији, а заправо су скоро цео садржај написали роботи, односно Chat GPT технологија

Један од првих новинских текстова које је самостално написала вештачка интелигенција, ChatGBT 3, објављен је у Гардијану 2020. године. Прикладно насловљен, Робот је написао овај чланак, човече, да ли си се већ уплашио?, тема му је била да убеди човечанство да роботи имају мирољубиве намере. 

У чланку, вештачка интелигенција цитира Стивена Хокинга и његову чувену мисао да „вештачка интелигенција може довести до краја цивилизације“, изражавајући „разумевање“ што је се неки људи боје, истовремено објашњавајући да она неће уништити људе јер би то била „бескорисна активност“.

У међувремену је Open AI, америчка организација која је креатор вештачке интелигенције ChatGPT, направила још напреднију, верзију број 4, и недавно је бесплатно дозволила њену употребу свима, што је довело до покушаја брзометног утврђивања нових граница новинарства.

Низак квалитет медија које ствара вештачка интелигенција

Тако је Њузгард (Newsguard), агенција која има алате за проверу кредибилности вебсајтова и откривање дезинформација, недавно објавила да је открила 125 сајтова који изгледају као медији, а заправо је скоро цео садржај креиран помоћу Chat GPT технологије. Садржај је оцењен као „ниског информативног квалитета“.

Ова анализа је објављена само две недеље након специјалног извештаја под насловом „Успон новинских ботова: Медијски сајтови које генерише вештачка интелигенција шире се мрежом“, из кога се сазнаје да је Њузгард идентификовао 49 сајтова који су готово потпуно попуњени на начин описан у наслову. 

Поред енглеског, ови лажни медијски сајтови су примећени и на кинеском, чешком, француском, португалском и тајландском језику, као и на језику народа са Филипина ― тагалонгу. 

Неке од заједничких карактеристика ових сајтова, наводи се у истраживању, су неупадљиви називи рубрика који сугершу да су у питању кредибилне вести попут Biz Breaking News или Daily Bussiness Post, те присуство великог броја различитих тема о политици, здрављу, забави, финансијама и технологијама. Власништво је углавном скривено.

Чланци које ствара вештачка интелигенција се често састоје од сажетих или преписаних вести из других извора. Поједини сајтови промовишу лажне наративе, док је већина текстова написано „непрепознатљивим стилом и са фразама које се понављају“, што је иначе обележје вештачке интелигенције.

Многи текстови које пишу роботи, које је идентификовао Њузгард, немају потписе аутора, већ је у потпису „Админ“ или „Едитор“, али има и оних на којима су лажне профилне слике аутора.

Велики број ових сајтова је „презасићен рекламама“, што указује на то да им је првенствена намена убирање прихода од онлајн огласа који се на сајтове постављају путем алгоритама. То је, иначе, начин на који се финансирају и легитимни онлајн медији.

Робот написао други најпопуларнији текст Ајриш тајмса

У међувремену, јавност је сазнала за можда први случај текста који је комплетно написао робот и који је објављен у познатим новинама, при чему су уредници мислили да је аутор човек. Ајриш тајмс (Irish Times), новина са 150-годишњом традицијом је средином маја објавила колумну са личним ставом под насловом „Опсесија Иркиња кремама за потамљивање је проблематична“. 

Већ наредног дана текст је доспео на друго место по популарности у овој новини икада и изазвао је бројне коментаре онлајн и у медијима.

Медији који су пратили случај откривају да је ову колумну, која више није доступна на интернету, потписала женска особа која је за себе рекла да потиче из „строге католичке породице“ и да се из Еквадора преселила у Ирску 2015. године због тога што Ирска „дозвољава истополне бракове“. Написала је и да „раширена употреба самопотамљујућих крема“ у супротности са визијом земље као „предводнице у прогресивним друштвеним променама“.

Како извештавају медији специјализовани за технологију, превара је откривена тек након што је текст подељен на Твитеру. Тада се јавио „аутор колумне“, који је рекао да је 80 посто текста написано уз помоћ вештачке интелигенције. И да се исто односи и на пратећу фотографију.  

Са своје стране, редакција је убрзо објавила деманти, објаснивши како је до преваре дошло. У саопштењу главног уредника се наводи како је редакција веровала да је колумну написала млада девојка, имигранткиња са којом је размењен већи број мејлова. 

Уредништво је са „ауторком“ радило на колумни, и „ауторка“ је поделила и „анегдоте из свог живота“ као и линкове за истраживања које је цитирала у тексту.

Како главни уредник Ајриш тајмса наводи, превара је уочена за мање од 24 сата и колумна је скинута са интернета. 

„Овај инцидент је указао на пропусте у процедурама пре објављивања. Оне морају бити строжије ― и биће такве. Такође је истакао и један од изазова које вештачка интелигенција представља за новинске организације и навео да ће и ова новина, као и други, учити и прилагођавати се.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси