Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Аранђеловић (РЕМ): Не размишљам о оставци, свој посао сам савесно обављала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 06. 2023.

Аутор: Insajder.net Извор: Insajder.net

Аранђеловић (РЕМ): Не размишљам о оставци, свој посао сам савесно обављала

Извештај Савета Регулаторног тела за електронске медије о раду телевизија са националним фреквенцијама је на дневном реду Скупштине, а смена свих чланова Савета РЕМ-а, један од захтева опозиције која организује протест "Србија против насиља". Разлог: заустављање даље промоције насиља у медијима и јавном простору. Ипак, званична иницијатива за смену чланова РЕМ-а није поднета, нико од чланова Савета није поднео или најавио подношење оставке, а Закон који предвиђа ригорознији избор оних који ће у РЕМ-у одлучивати о поношању електронских медија - још није усвојен.

Несавестан рад и занемаривање обавеза законски су основ за смену чланова савета РЕМ-а. Иницијативу за разрешење покреће најмање 20 посланика, а одлука о разрешењу усваја се гласовима већине у Парламенту.

Закон не препознаје ситуацију истовремене смене свих чланова, већ прописује да се он смени сваког члана појединачно претходно изјасне остали чланови Савета. Сви они, међутим, имају могућност да поднесу оставке.

"Не размишљам о томе да поснесем оставку. Ја сам увек говорила да ми треба се одупремо притисцима, тако мислим и у овој ситуацији. Нарочито због тога што је овде Савет РЕМ-а означен као кривац за два масакра која су се гесила у Србији и оно што мене посебно љути, као мајка двоје деце умем да разликујем бригу за децу од политичког лешинарења. Сматрам да можда сам грешила у неким одлукама, вероватно јесам, али свој посао у савету сам савесно обављала, без икаквих, нико ме није притискао, самостално сам доносила одлуке. Дакле, и то што сам погрешила, погрешила сам лично, није ми нико ништа суфлирао", каже чланица Савета РЕМ-а Вишња Аранђеловић.

Смена свих чланова Савета РЕМ-а један је од захтева протеста "Србија против насиља". Покретање поступка за разрешење актуалено сазива Савета РЕМ-а, сада траже новинарска удуржења и синдикати.

"Шест чланица Коалиције за слободу медија, УНС и АНЕМ, па и друга удружења почињу да швтају дај је ово нешто што је превршило сваку меру. Чланови Савета РЕМ-а су претходно показали да су у потпуној контроли од стране владајуће партије, да су представници једне савршено заробљене институције и да у свом раду штите и промовиђу партикуларни интерес на штету интереса грађана за објективним, тачним и непристрасним информисањем", каже Ивана Стевановић из Фондације "Славко Ћурувија".

Чланица Савета РЕМ-а Вишња Аранђеловић, која се на тој позицији нашла на предлог УНС-а, наводи да је захтев медијских удуржења за њеним и разрешењем осталих чланова Савета, ни на који начин не обавезује.

"Ја сам независна и у томе јесте лепота, што ја никоме своје не полажем рачуне пред мојим предлагачима, у овом случају УНС-у. И мислим да то тако треба да остане, колико год се закон сутра мењао, мислим да је то важно", додаје Аранђеловић.

Избор и рад чланова Савета РЕМ-а регулисан је Законом о електронским медијима. Измене тог закона којима би се увели ригорознији критеријуми за избор чланова РЕМ-а требало је да буду усвојене до краја прошле године. За сада је на столу само радна верзија закона, али у тај документ, иако је то предвиђено Владином медијском стратегијом, није ушла одредба да се после усвајања законских измена одмах распусти досадашњи и изабере нови сазив Савета, као и да се законодавној власти одузме право предлагања чланова РЕМ-а.

Питање је зато да ли је смена досадашњих чланова Савета било каква гаранција ослобађања РЕМ-а од уплива политичких или интереса власника медија, као и у ком временском оквиру би нови Савет РЕМ-а могао да буде успостављен.

"Мислим да је на макар једном симболичком нивоу важно да овај и овакав савет РЕМ-а на челу са оваквом председницом РЕМ-а поднесе оставку, онда бисмо вероватно морали да идемо у неко в.д. стање. Као и хитан избор нових чланова. Можда би се могло поразмити о томе да с обзиром да закон о електронским медијима какав је стигао медијским удружењима садржи бројне недостатке, можда би вредело размислити да се по хитном поступку ове две ствари реше - ресет постојећег Савета и избацивање скупштина из предлагача, макар те две ствари да се реше па да онда се изабере нови Савет", каже Стевановић.

Поводом захтева за смену чланова РЕМ-а, премијерка Ана Брнабић је истакла да РЕМ није у надлежности извршне власти, да Влада нема никакв утицај на избор чланова Савета, али и да је председник Србије спреман за разговоре. Незадовољне радом РЕМ-а позива да покрену процедуру у Парламенту.

Формалну процедуру, односно иницијативу 20 посланика за разрешење чланова Савета РЕМ-а, представници опозиционих партија до данас нису поднели. Уместо тога, део опозиције затражио је да Скупштина усвоји њихов Закључак  о пропустима у раду Савета РЕМ-а и потреби хитног разрешења његових чланова. Усвајање тог закључка није на дневном реду ванредне седнице која је у току.

Коментари (2)

Остави коментар
пет

02.06.

2023.

Колегиница [нерегистровани] у 17:28

непрофесионалност

Новинарска ћерка која је аванзовала захваљујући прво оцу, а онда и Љиљи, која је још и вредела као почетник и млад новинар и нажалост убрзо се претворила у то што се претворила. Тужно...

Одговори
чет

01.06.

2023.

Zale [нерегистровани] у 13:16

Odgovornost

"Savesno", nema šta - vidi se kako i koliko "savesno" po katastrofalnim rezultatima i masovnom građanskom buntu.
A jasnije bi bilo zašto ne razmišlja o ostavci, da je rekla koliko iznosi redovna mesečna novčana nadoknada koju prima za uništavanje srpskog medijskog prostora.
To što je rekla da je "lepota da ne polaže račune nikome pa ni UNS kao svom predlagaču" pokazuje koliko je izopačen način razimšljenja i shvatanje "nezavisnosti" ove "članice".
"Nepolaganje računa" kao "nezavisnost" nije, niti može biti ukidanje odgovornosti prema njenom predlagaču UNS i svim građanima za svoje postupke i haos kojem je debelo doprinela.
Dakle, ne ostavka, jer za ostavku su poretrebni svest, savest, poštenje, moral i obraz, a ova "članica" je pokazala da nema ništa od nabrojanog. Potrebna je smena, i njena i ostalih iz REM. A smena podrazumeva ispitivanje odgovornosti, kako nam se ovakvo zlo nikada više ne bi ponovilo.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси