Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко стоји иза медија којима је Град Ниш поделио паре грађана на конкурсу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 06. 2023.

Аутор: Тамара Радовановић Извор: Јужне вести

Ко стоји иза медија којима је Град Ниш поделио паре грађана на конкурсу

Осим тога што су на градском конкурсу у Нишу медији Видосава Витка Радомировића добили укупно 33,7 милиона динара, 2,5 милиона добиће и агенција Јелене Љешњак, његове пословне партнерке, која у Тимок АЂу са њим дели директорску позицију. Осамсто хиљада динара добиће и Интернет гроуп, иза којег стоји прорежимски портал Телеграф. Више од пола милиона намењено је Форум артистикуму, чији ће пројекат, према писаној изјави до које су Јужне вести дошле, реализовати напредњак и радник Градске управе Никола Панић, који са својим медијем не може да учествује због сукоба интереса.

Није новост да највише пара на конкурсима за медијске пројекте Град Ниш даје Зони плус, Народним новинама, Коперникусу и Беламију. Новост је овог пута што НТВ, у Радомиревићевом власништву, није добила ништа, јер новац који је добила прошле године, како је наведено, није наменски потрошила.

Видео визија Јелене Љешњак добиће 2,5 милиона динара за пројекат “Зелени круг”, за који је образложено да је намењен заштити животне средине. Према званичним подацима, Љешњак је пословна партнерка Видосава Радомировића - обоје су директори у Тимок АД.

Пројекту Баланце медие Игора Спасића “Кроз капије Тврђаве”, који има везе са обележавањем три века нишке Тврђаве, одобрена су 2,4 милиона динара. Он, према незваничним информацијама, ради на Белле Амие-у у режији.

Међутим, то није једино што Спасића и Љешњак спаја са Радомировићем. Контакт адресе агенција Игора Спасића и Јелене Љешњак идентичне су: рацуноводство@народне.цом, што је и мејл адреса Народних новина.

Паре грађана, и то 250.000 динара, ићи ће и Радњи за издаваштво, маркетинг и извођачку уметност и угоститељство Објективни плус, чији је власник Мирослав Илић, а главни и одговорни уредник Јовица Милановић, иначе водитељ Белле Амие-а. Тема је “Ушушкани” и тиче се заштите животне средине.

За пројекат “Олд счоол тренд - утицаји популарне културе на младе” Удружења Форум артистикум Град ће дати 556.000 динара, пошто комисија образлаже да он “реафирмише позитиван систем вредности”:

Међутим, Јужне вести имале су увид у писану изјаву од 25. фебруара ове године, у којој је наведено “да ће се пројекат Форум артистикум-а реализовати на Радију Супер ФМ 018, у оквиру конкурса за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса у 2023. години”.

На крају стоји име истакнутог напредњака и радника Градске управе Николе Панића, као председника Удружења РТВ Бум 018, у склопу којег постоје Радио Супер фм 018 и Градски портал 018.

“Ниш постаје домаћи рај за инвеститоре” - назив је пројекта за који ће Интернет гроуп из Београда добити 800.000 динара из нишког буџета. Директор и власник је Срећко Миодраговић, који је и генерални директор портала Телеграф, као филијале фирме Интернет гроуп.

Иза Асоцијације српско-чешког пријатељства - Беседа Ниш стоји Александра Бартон, директорка нишког Мобинг центра. Они за пројекат “Ниш и Чешка - снажне везе и нове шансе” добијају чак 1,3 милиона динара. Комисија образлаже да је тај пројекат важан “због очувања идентитета националних мањина у Нишу”.

Деветсто хиљада динара на конкурсу добила је Тривера, чији је директор и власник Миодраг Стојадиновић. Та фирма регистрована је на истој адреси као и фирма Истмаx Драгана Виденовића, који ради на Коперникусу - у Балканској улици.

Тривера је новац добила за пројекат “Историја Ниша - трећа сезона”. Оцена комисије је да тема заслужује пажњу јер је циљ очување културног наслеђа, као и да је реч о документарном садржају.

Пола милиона динара одобрено је Висион гате студију Ненада Петровића, који ради на телевизији Зона плус као реализатор у режији. Тема пројекта је “Три века нишке Тврђаве”. Његов студио отворен је, иначе, тек крајем јануара ове године.

________________________________________

Теме пројеката екологија, феминизам, млади и активизам

Пројекат РТВ Белами, који је добио највише, чак 20 милиона динара, зове се “Град Ниш мисли на грађане”.

Пројекат остварује јавни интерес у области јавног информисања, јер доприноси развоју критичке свести и афирмацији интерактивног учешћа грађана у побољшању рада локалне самоуправе - образлаже комисија.

Радио Белами 1,7 милиона добија за пројекат “Кажи, А!”, који промовише здрав начин живота и превенцију, истичу из комисије.

Радомировићеве Народне новине 12 милиона су добиле за пројекат “Укључи се”, за који је објашњење комисије да доприноси развоју критичке свести и афирмацији учешћа грађана у побољшању рада локалне самоуправе.

Зона плус добила је чак 15 милиона динара за пројекат “А бе Ниш”, који, како наводе из комисије, потенцира веће ангажовање грађана у активизму. Коперникус 4,92 милиона динара добија за пројекат “Мирна и достојанствена старост”.

Осим Баланс медије и Вижн гејта, за пројекте чија је тема три века од завршетка изградње нишке Тврђаве новац су добила још три медија - Нишке вести (700.000 динара), Мултимедија дизајн студио (1,2 милиона динара) и Радио Глас (344.000 динара).

Попут Јелене Љешњак и Мирослава Илића, за еколошку тему одлучило се Удружење Кишобран, са пројектом “Рециклирај данас, сачувај сутра” и за то ће добити 150.000 динара.

Хеллоаниматион добија 150.000 за тему “Дигитална писменост у Нишу”, Медијски истраживачки центар 200.000 за пројекат “Омиљени наставник”, Маркер 250.000 за тему “Шта је за тебе феминизам?”, Удружење ФРОС 150.000 за пројекат “Ерделези - Ђурђевдан”, Радио Талас 250.000 за “Деца нас уче”, а Удружење Рома 150.000 за “Ромодром”.

.За пројекат “Ниш пожељна туристичка дестинација” Завичај народне новине добиће 180.000, Синдикат новинара Србије 150.000 за тему “Да ли медији у Нишу остварују јавни интерес у складу са Законом о јавном информисању и медијима?”, а Едукациони форум центар 200.000 за пројекат “Дигитална писменост младих”.

Центар за модернизацију друштва и трансформацију локалне заједнице добиће 150.000 динара за пројекат “Млади у фокусу”, Матели медија 350.000 за “Чувари блага - 90 година Народног музеја Ниш”, а студентски Пресинг 400.000 за пројекат “Психичко здравље студената”.

Прилично велике суме одобрене су и фирми Нанцy цом за тему “Циркуларно понашање - прилике и могућности на локалу” (1,2 милиона динара), као и радију Банкер за пројекат “Невидљиви хероји Ниша” (500.000 динара).

У комисији су били Александар М. Станојевић, Ференц Берчек и Ана Јовановић.

Подсетимо, ове године подељено је 69,5 милиона динара.

Као и претходних неколико година, Јужне вести нису учествовале на том конкурсу, а не учествују ни на општинским на југу Србије, ни на националним које расписује Министарство.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси