Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Изложба фотографија ,,Бисери Охридског језера“ Искре Пеневе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 06. 2023.

Аутор: МедиаСфера Извор: МедиаСфера

Изложба фотографија ,,Бисери Охридског језера“ Искре Пеневе

Изложба фотографија ,,Бисери Охридског језера“ Искре Пеневе, чланице УНС-а свечано ће бити отворена у понедељак 5. јуна у 19 часова у галерији Педагошког музеја

Ако је фотографија поезија која се види, а не чује, тада је поезија слика која се чује, али се не види. Синестезија визуелног, речи и музике нераскидиво су проткани у свету у коме се ауторка креће. Једна од идеја удахнула је ваздух на обалама Охридског језера и оживела, а сада гласно дише кроз реализацију ове изложбе. Фотографије су настале у периоду 2011-2014 године у местима на обали Охридског језера: Свети Наум, Пештани, Трпејца, Залив костију, Охрид, Вевчани, Радожда.

Поред приказа лепоте Охрида и Охридског језера, изложба има још једну димензију а то је прича о (љубавном) животу једног човека и о његовом трагању. Чамац представља човека, а језеро осликава његова емотивна стања кроз која пролази. Свака слика има своју причу, односно песму, коју ауторка изводи пред посетиоцима, на српском и македонском језику.

Ауторка изложбе Искра Пенева (1980) дипломирала је на Математичком факултету у Београду, где живи и ради. Члан је Удружења књижевника Србије и Удружења новинара Србије. Поред поезије и фотографије, креира и кратке музичко-поетске филмове.

Изложба се реализује у оквиру манифестације Дани македонске културе у Београду ,,Додир Македоније“ која се реализује по 13 пут. То је и манифестација од посебног значаја за македонску националну заједницу у Србији, а традиционално је подржавају Македонски национални савет, Министарство културе Републике Србије и компаније Алкалоид и Фудекс.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

08.06.

2023.

Душко М. Петровић [нерегистровани] у 21:54

Јавите ми, волео бих да видим

До када ће изложба бити у Педагошком музеју?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси