Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Демостат: Три петине грађана не сматра оправданим бруталне нападе на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 06. 2023.

Аутор: Н1 Извор: Цензоловка

Демостат: Три петине грађана не сматра оправданим бруталне нападе на новинаре

Да телевизије са националном фреквенцијом нису подједнако отворене према партијама на власти и партијама у опозицији сматра 58 одсто грађана, а готово исти проценат испитаних не сматра оправданим бруталне нападе на новинаре, претње и атаке на слободу медија, показују резултати новог Демостатовог истраживања јавног мњења.

Демостат је Истраживање обавио у последњим данима априла и првим даним маја – од 24. априла заључно са 4. мајем 2023, на репрезентативном узорку од 1.600 испитаника. Са испитаницима је обављен непосредни лични интервју “лицем у лице“.

Отвореност медија према партијама на власти и партијама у опозицији.

Према налазима истраживања које ће у целости бити објављено сутра, три петине испитаника примећује да телевизије са националном фреквенцијом нису подједнако отворене према партијама на власти и онхим у опозицији.

Наиме од приближно шест испитаника који примећују неједнак однос поменутих телевизија, петоро не одобрава такво понашање, док један испитаник сматра да је неједнак однос добар за Србију.

Њих 47 одсто сматра да телевизије са националном фреквенцијом нису довољно отворене за опозиционе партије и то је лоше, 11 сматра да је добро што телевизије са националном фреквенцијом нису довољно отворене за опозиционе партије, 17 сматра да су подједнако отворене за све партије и то је добро. Одговор није дало 25 одсто испитаних.

Значајан је налаз по којем четвртина испитаника није била у стању да одговори на питање о селективном или равноправном односу према партијама власти и партијама опозиције.

Истраживање је указало и на податак по којем 26 посто испитаника који су изјавили да су на прошлим изборима гласали за СНС, сматрају да ТВ са националном фреквенцијом нису подједнако отворене према партијама власти и партијама опозиције и да је то лоше за Србију, док 23 одсто исто мисли о неједнаком односу али додаје да је то добро за Србију.

Да се телевизије коректно односе према свима мисли 37 одсто испитаника, а 14 одсто нема одговор.

Став према нападима на новинаре и на слободу медија

У јавном мнењу народа доминира став да нису оправдани брутални напади на новинаре, претње и атаци на слободу медија, што мисли три петине испитаника (59 одсто), а само шест одсто испитаника оправдава такво понашање.

Чак 35 одсто испитаних је дало одговор да нису обавештени о томе.

Међу гласачима СНС-а на прошлим изборима налазимо девет одсто оних који оправдавају нападе на новинаре и 55 одсто оних који сматрају да су ти напади неоправдани, док 36 одсто испитаника нема одговор на ово питање.

Истраживање је обављено у последњим данима априла и првим даним маја – од 24. априла заључно са 4. мајем 2023, на репрезентативном узорку од 1600 испитаника. Са испитаницима је обављен непосредни лични интервју “лицем у лице“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси