Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власти у Сенегалу укинуле приступ мобилном интернету због насилних протеста
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 06. 2023.

Аутор: Ројтерс Извор: Радио Слободна Европа

Власти у Сенегалу укинуле приступ мобилном интернету због насилних протеста

Влада Сенегала је укинула приступ мобилном интернету у одређеним областима земље због смртоносних протеста, у којима су поруке које су "субверзивне и пуне мржње" објављене онлајн, наводи се у саопштењу објављеном у недељу, 4. јуна.

Ту западноафричку земљу већ три дана потресају насилни протести у којима је погинуло 16 особа, што су најтежи нереди у тој земљи посљедњих деценија.

Прошле седмице, влада је ограничила приступ одређеним платформама за слање порука, али су многи могли да заобиђу забрану приступу ВПН-овима (виртуелне приватне мреже), који маскирају локацију корисника.

У недељу су проширили ограничење, укључивши у њега све податке који иду путем мобилног интернета у одређеним областима и у одређено вријеме, наводи се из владе.

Није прецизирано о којим се областима ради, ни о којим временима, али петоро Реутерсових репортера у главном граду Дакару нису могли да приступе интернету без њи-фи везе у неђељу поподне, у доба када се уобичајено захуктавају протести.

Један од повода за нереде је судска пресуда од четвртка, популарном опозиционом лидеру Осману (Оusmane) Сонку, због оптужби за силовање од прије двије године.

Његове присталице тврде да је тужилаштво политички мотивисано, а он је све порицао.

У четвртак је ослобођен кривице за силовање, али проглашен кривим у одсуству за корумпирање малољетне особе, те осуђен на двогодишњу затворску казну.

Казна би могла да га спријечи да се кандидује на предсједничким изборима заказаним за фебруар, а демонстранти су га послушали након позива да „изазову“ власти у Сенегалу.

Демонстранте је такође разљутило одбијање председника Макија Сала (Macky Sall) да одбаци могућност кандидовања за трећи мандат, у држави гђе су предсједници ограничени на два мандата.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси