Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Наташа Миљковић: Медијска сцена није располућена и поларизована, јер немамо медијску сцену
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 06. 2023.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Наташа Миљковић: Медијска сцена није располућена и поларизована, јер немамо медијску сцену

Медијска сцена није располућена и поларизована, јер данас више и немамо медијску сцену, већ постоје медији и сцена, док независни медији узајамно подржавају једни друге, потпуно свесни да су на ивици амбиса и да их власт протеклих дана страствено мрзи, рекла је ФоНету новинарка телевизије Н1 Наташа Миљковић.

Она је у серијалу разговора Киоск указала на јасну разлику између медија и сцене, на којој се виде мешавина пропагандног програма, огромна количина сумњивог новца и атмосфера која подсећа на средњевековну веселу светину која на тргу чека кога ће да осакати, мучи и баци пред гиљотину.

Миљковић сматра да је управо таква сцена озбиљна машинерија која пропагандом чува власт једног човека и по том моделу функционише већ 10 година.

Подразумева се да су у таквој атмосфери новинари угрожени, нагласила је Миљковић и подсетила да председник Србије на свакој конференцији таргетира новинаре.

Та пракса посебно се примењује на новнарима Н1, али је јасно не мисли ништа боље ни о новинарима других независних медија, констатовала је Миљковић.

Како је илустровала, на скупштинским заседањима, у расправи о насиљу, говори се о томе да је Н1 командно-оперативни центар протеста и онда уопште није чудно што су пре неко вече пред зграду телевизије дошли неки чудни људи са још чуднијим транспарентима, а полиције није било, иако је била обавештена.

Ако полиција не реагује када на приватни посед телевизије ушетају чудни људи, једино што нам остаје да се упитамо да ли је то порука да постоји могућност да дођу и опасни људи и да такође неће бити полицијске интервенције, упитала је Миљковић.

Према њеном виђењу, о извештавању Радиотелевизије Србије (РТС) довољно говори то су медији, како вест, пренели да је РТС објавио извештај о протестима.

На РТС имамо ситуацију да су новинари принуђени да припремају дебатне емисије пре него што сазнају који ће им представник власти бити гост, тврди Миљковић.

То је информација коју сазнају пред сам почетак емисије, прецизирала је Миљковић и упитала како је могуће да новинари на то уопште пристају.

Како је подсетила, РТС је трпео притиске и за време Александра Тијанића, али је ситуација била много повољнија, јер је било прилике да се чује и другачије мишљење.

Тијанић је повезивао судбину РТС са будућношћу државе и мото је био „Јавни сервис европске Србије“, али се тај мото се изгубио, што нико није приметио, напоменула је Миљковић.

Она каже да покретање телевизије Информер има неколико спорних тачака, јер су заобиђене све легалне процедуре да тај медији добије дозволу.

Сваким својим скандалозим насловом Информер је очигледно заслужио дозволу за отварање телевизије и то је јасан пример како функционише овај несистем који нам се кези у лице, оценила је Миљковић.

Она мисли да је ово тренутак када професионални новинари немају чега да се плаше, јер говоре истину, док би они који праве атмосферу мржње требало да се плаше да изађу на улицу пред људе у протесту.

Подразумева се да ни њима не сме ништа да се деси, али је довољно да осете нелагоду, закључила је Миљковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси