Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: Недопустив манир власти да поступке учесника на протестима квалификују као кривична дела
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 06. 2023.

Аутор: Бета Извор: Данас

Шабић: Недопустив манир власти да поступке учесника на протестима квалификују као кривична дела

Адвокат Родољуб Шабић је данас оценио да минимум одговорности према „узаврелом стању“ у друштву налаже политичким функционерима да се уздрже од „олаког, неодговорног и некомпетентног квалификовања“ појединих поступака учесника грађанских протеста.

Шабић, који је и председник Цивилног одбора за заштиту људских права, у саопштењу је указао и да је „генерално недопустив манир политичких функционера да поступке учесника у протестима квалификују као кривична дела већ дуго евидентан“.

Према његовим речима, „у последње време“, у вези са појављивањем вешала на којима је висила лутка „која асоцира“ на председника Србије Александра Вучића, тај манир власти добио је на интензитету.

Подсетио је да су се поводом тог случаја огласили премијерка и бројни чланови владе квалификујући то као у свету незапамћено, као позив на убиство Вучића или позивање на насилну промену уставног уређења.

„Такве квалификације пре свега игноришу чињеницу да у многим земљама учесници протестних скупова користе вешала, гиљотине, ломаче и сличне реквизите, да то није никаква посебност Србије“, навео је Шабић.

Напоменуо је и да „нису реткост ни вешала на којим су обешене лутке високих државних функционера, те навео примера Немачке, САД, Француске, Велике Британије…

„На улицама, дрвећу, зградама и мостовима у њиховим земљама на вешалима су висиле лутке премијера Терезе Меј, Бориса Џонсон, Петера Фијале, канцеларке Ангеле Меркел, председника  Емануела Макрона, Доналда Трампа …“, навео је Шабић.

Додао је и да су „у неким, случајевима демонстранти вешала замењивали ломачом и  казао да су „на ломачи спалили лутке председника САД, Филипина, Венецеуле као и слике краља Шпаније и премијера те државе.

Шабић је навео и да су у Хрватској  и Босни и Херцеговини спаљене лутке премијера Андреја Пленковића и члана Председништва БиХ Жељка Комшића.

„Оваква протестна симболика и поступци код нас нису шире прихваћени, напротив већина грађана их не разуме, не одобрава и не прихвата“, рекао је Шабић.

Истовремено је указао да „то није разлог да се аутоматски квалификују као кривична и то тешка дела“, те оценио да је поготово неодрживо да то чине „непозвани и некомпетентни политички функционери извршне власти“.

„А они то ипак раде… на начин који за последицу има најмање три лоше ствари – вређање презумпције невиности осумњичених, генерализовање и незаслужено дисквалификовање свих учесника протеста и притисак на тужилаштво и угрожавање његове самосталности“, казао је он.

Према његовим речима, ако у вези са појединим поступцима демонстраната уопште постоји сумња у извршење неког кривичног дела органи правосуђа, имају могућност да у сваком конкретном случају утврде чињенице и предузму евентуалне даље кораке.

„Имају и обавезу да све што предузимају буде у складу са опште прихваћеним стандардима људских права и значајем који права на слободу изражавања и окупљања имају у демократском друштву а који не сме бити доведен у питање само што се поступци неких учесника окупљања не допадају актуелној власти“, казао је он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси