Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бошко Савковић који је носио лутку „обешеног Александра Вучића“ признао кривично дело и пуштен на слободу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 06. 2023.

Аутор: K.Ж. Извор: Данас

Бошко Савковић који је носио лутку „обешеног Александра Вучића“ признао кривично дело и пуштен на слободу

Бошко Савковић, писац и новинар, ухапшен у недељу под сумњом да је носио транспарент на ком је била лутка „обешеног председника Србије Александра Вучића“, осумњичен да је угрожавао уставно уређење Србије, признао је данас кривично дело и пуштен је на условну слободу.

Више јавно тужилаштво у Београду и окривљени Бошко С. (60) закључили су данас споразум о признању кривичног дела Позивање на насилну промену уставног уређења, у складу са којим је окривљеном изречена условна осуда, а он је пуштен на слободу, саопштило је Више јавно тужилаштво,

Наиме, како наводе, споразум је након одржаног рочишта пресудом потврдио Виши суд у Београду и Бошку С. изрекао условну осуду на казну затвора од шест месеци, која се неће изршити уколико он не понови кривично дело у року од две године.

Странке су се споразумно одрекле права на жалбу против ове пресуде, а окривљеном је одмах укинут притвор.

Окривљени је у складу са овим споразумом, свесно и добровољно признао да је на протесту „Србија против насиља“ 3. јуна 2023. године у Београду позивао грађане да се силом свргне с власти представник највиших државних органа – председник Републике Србије Александар Вучић, тако што је носио транспарент на којем је била окачена лутка са ликом председника Републике са обмотаним концем око врата и обореном главом, тако да алудира на вешање, наводи ВЈТ.

Фотографија поменутог транспарента и лутке објављена је на друштвеним мрежама и порталима те је била доступна великом броју грађана.

Стручна домаћа и међународна јавност осудила је хапшење Савковића, посебно за кривично дело за које је осумњичен, имајући у виду да се лутке са ликом државника широм света користе у грађанским протестима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси