Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сејо Сексон тужи РТС, Нелета Карајлића и Стефана Миленковића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 06. 2023.

Аутор: Н1 Извор: Н1

Сејо Сексон тужи РТС, Нелета Карајлића и Стефана Миленковића

Музичар Давор Сучић, познатији као Сејо Сексон, поднео је тужбу против Радио-телевизије Србије, Нелета Карајлића и Стефана Миленковића због повреде ауторских права.

Како се наводи у писму менаџмента групе Забрањено пушење и Сеје Сексона, музичар је пре више од 15 дана указао на, како је наведено, бројне случајеве злоупотребе ауторских права, али се она и даље наставља.

„Из тог је разлога јутрос поднета тужба Вишем суду у Београду против Радио-телевизије Србије, Стефана Миленковића и Нелета Карајлића“, саопштено је.

Како се додаје, 21. јуна 2022. Неле Карајлић и Стефан Миленковић су у Београду на Ташмајдану одржали концерт под комерцијалним називом „Роцк ел Цласицо“. „Притом су без икаквог обавештања аутору песама Сеји Сексону неовлашћено, накарадно и кичерајски потпуно изменили првобитни дух дела и на тај начин извели песме: Посљедња оаза (Фикрета), Звијезда над Балканом, Хаџија ил’ бос, Балада о Пишоњи и Жуги, Ибро Дирка“, навели су.

Будући да су за наведени концерт продавали улазнице, на тај су начин без дозволе аутора продавали дотични пројекат као свој и грубо злоупотребили ауторско дело, тврде из менаџмента Сеја Сексона.

„Истовремено су Радио-телевизији Србије уступили права за снимање концерта и тај је снимак накнадно Радио-телевизија Србије, исто тако без дозволе аутора, емитовала у свом програму, а затим подигла на свој YоуТубе канал и монетизовала, што значи да тренутно Радио-телевизија Србије без икакве дозволе аутора остварује финансијску добит коришћењем украденог ауторског дела“, каже се.

И додаје:

„Прегледом снимка може се уочити да су на одјавној шпици врло педантно побројани сви који су учествовали у реализацији снимка, од извођача, техничара, камермана… Једини који нигде није споменут је управо Сејо Сексон, аутор више од 70 посто ауторског материјала са снимљеног концерта… Песама Сеје Сексона, потпуно преаранжираних и коришћених без икаквог обавештења и дозволе, има и на каналима других медијских кућа. Један од снимака истог програма, двојца Миленковић-Карајлић, на којима се, опет без дозволе аутора, те без навођења ауторства у потпису, неовлашћено продаје и користи ауторско дело“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси