Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Панел у НДНВ-у о СЛАП тужбама: Алат за подривање демократије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 11. 2023.

Аутор: Аутономија Извор: НУНС

Панел у НДНВ-у о СЛАП тужбама: Алат за подривање демократије

„Постојање критичке јавности базични је предуслов функционисања демократског система, те било који механизам који има за циљ искључивање јавности заправо је алат који служи подривању демократије“

Независно друштво новинара Војводине у четвртак 30. новембра организује панел „СЛАП тужбе – механизам за ућуткивање јавности“.

Том приликом биће представљена анализа случајева СЛАП тужби у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори коју је припремило Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) у сарадњи са партнерским организацијама Хелсиншки парламент грађана Бања Лука и Институт за медије Црне Горе.

СЛАП (Strategic Lawsuits Against Public Participation), односно стратешке тужбе против јавног иступања, представљају оне тужбе које су усмерене као притисак, пре свега, на медије, новинаре и цивилне активисте да би их одвратили од критичког иступања.

Постојање критичке јавности базични је предуслов функционисања демократског система, те било који механизам који има за циљ искључивање јавности заправо је алат који служи подривању демократије.

Браниоци људских права упозоравају да се оваквим процесима злоупотребљавају демократске институције и озбиљно угрожавају слобода говора и слобода медија, те досегнути стандарди заштите људских права и слобода.

Циљ скупа је упознавања јавности са размерама и последицама злоупотреба правног система усмерених на прикривање информација од јавног значаја и кажњавања оних који такве информације износе, подстицања дебате о овом важном питању, те покретање заједничке иницијативе партнерских организација из региона према доносиоцима одлука.

Учесници панела су Драгана Дардић, Хелсиншки парламент грађана Бања Лука, Бранка Драговић Савић, Независно друштво новинара Војводине, Драгана Арсић, активисткиња удружења Одбранимо шуме Фрушке горе, а модератор скупа је новинар Далибор Ступар.

Почетак панела заказан је за 18 часова, у просторијама НДНВ у Новом Саду, Сутјеска 2, улаз 8 (Спенс).

Израду публикације и реализацију пројектних активности НДНВ и партнерских организација из Црне Горе и Босне и Херцеговине подржао је ЕВРОПСКИ ФОНД ЗА БАЛКАН (ЕФБ).

Овај пројекат је добитник награде ЕДИ Цоммунитy Чоицес Аwард, коју су подржали Министарство спољних послова СР Немачке и ЕФБ, сарадња чији је домаћин Мрежа европских фондација.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси