Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Курир тужио Раскрикавање и још шест медија, тражи 11 милиона динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 12. 2023.

Аутор: Милица Љубичић Извор: Раскринкавање

Курир тужио Раскрикавање и још шест медија, тражи 11 милиона динара

Издавач провладиног таблоида Курир тужио је КРИК и издаваче још шест медија због нелојалне конкуренције и нарушавања угледа. Тужбу су поднели због анализе Раскрикавања којом смо утврдили да је на насловним странама Курира 2022. године било најмање 122 неутемељене, пристрасне или манипулативне вести. Курир тврди да смо том анализом нарушили њихов пословни углед, због чега траже исплату од 11 милиона динара.

Уредница Раскрикавања Весна Радојевић сматра да анализе о лажним вестима нису нарушавање конкуренције, већ озбиљан новинарски посао који указује на горуће проблеме у српским медијима - честе манипулације и обрачуне са политичким неистомишљеницима.

Мондо, однедавни издавач Курира тужио је КРИК пред Привредним судом у Београду због анализе Раскрикавања у којој смо избројали скоро 1.200 манипулативних текстова на насловним странама пет дневних новина током 2022 године. Поред анализе, Монду смета и други текст који је Раскрикавање објавило истог дана, у коме смо израчунали да је истовремено више од 800 хиљада евра издвојено из буџета за медије који су били предмет наше анализе.Ово је друга тужба Курира против КРИК-а.

Поред КРИК-а, Мондо је тужио и издаваче портала Цензоловка, Н1 и Данас, затим Недељник, агенцију Фонет и Медиа Даилy из Загреба због преношења нашег истраживања.

Мондо тврди да је Раскрикавање у два текста објавило неистините и увредљиве тврдње, те да је реч о непоштеној тржишној утакмици чиме му је нарушен пословни углед. Издавач Курира тражи да му КРИК са другим медијима које је тужио, а који су пренели наше текстове, исплати 11 милиона динара.

„Евидентно је да је анализа само параван за објављивање увредљивих и неистинитиних информација које нарушавају пословни углед тужиоца, а да су тврдње које је првооптужени навео у својим текстовима изнете паушално, уз примену субјективиштичког приступа и доживљаја тужиочевог рада без икаквог доказног утемељења”, наводи Мондо у тужби.

Уредница портала Раскрикавање, Весна Радојевић каже да наше анализе нису паушалне јер за сваку оцену постоји аргументација. Напомиње да је суштина Раскрикавања да подсети да је суштина новинарског посла да контролише власт и истинито обавештава јавност, а не да служи за манипулацију и обрачун са политичким противницима.

„Као што Курир то већ зна и у анализи али и у другим текстовима којима се бавимо њиховим извештавањем, јасно ставимо до знања шта је аргументација иза наших тврдњии. Да то није тако, Курир не би у више наврата исправљао своје текстове управо због наших текстова”.

„Курир и по оцени Савета за штампу, али и по оцени других медија за проверу тврдњи, често не поштује новинарске стандарде и крши Кодекс новинара Србије. Те чињенице могу да се промене само другачијим и професионалнијим извештавањем, а не тужбама”, сматра Радојевић.

Додаје и то да чињеница да су овим тужбама обухваћени и неки медији који су пренели анаилзу Раскрикавања, говори о томе да Курир жели да обесхрабри све који би желели да наша истраживања преносе.

Раскрикавање годинама уназад објављује анализу насловних страна дневних новина у Србији, према методологији оцењивања која је доступна на нашем сајту.

Током прошле године смо на насловним странама Информера, Српског телеграфа, Алоа, Вечерњих новости и Курира пронашли најмање 1.174 манипулативна наслова, најчешће у виду неутемељених или пристрасних тврдњи, дезинформација или манипулација чињеницама.

Раскрикавање је на насловним странама Курира избројало најмање 122 неутемељене, пристрасне и манипулативне тврдње.

Издавачи ових медија су истовремено из државног бужета, преко конкурса за суфинансирање медијских пројеката и преко уговора које су склапали са државним институцијама добили више од 800 хиљада евра током прошле године.

Међу њима се налази и донедавни издавач Курира, компанија Адриа Медиа Груп која је на конкурсима за пројектно суфинансирање медија и преко јавних набавки добила укупно 141 хиљаду евра.

 

Адриа Медиа Груп, бивши издавач Курира је и 2021. тужила КРИК Привредном суду због нелојалне конкуренције, такође након анализе Раскрикавања у којој смо избројали најмање 163 лажне, неутемељене или манипулативне вести на насловним странама Курира.

Адриа Медиа Груп је и тада тужила медије који су пренели нашу анализу и тражила 11 милиона динара за накнаду штете. Поступак је у току пред Привредним судом у Београду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси