Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Професори новинарства из Новог Сада захтевају од РТВ да не гаси О радио
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2024.

Извор: Бета

Професори новинарства из Новог Сада захтевају од РТВ да не гаси О радио

Професори и асистенти са Одсека за медијске студије Филозофског факултета у Новом Саду изразили су вечерас забринутост због информација о могућем гашењу Омладинског радија (О радио) Радио-телевизије Војводине (РТВ).

Оценили су у саопштењу да би то било „неприхватљиво“ и да би тако била нанета штета јавном интересу.

„Сматрамо неприхватлјивим што запослени у редакцији али и јавност о овим плановима нису обавештени на одговарајући начин: без транспарентног и јасног образложења“, додаје се.

Указали су и да,“уколико је информација тачна, начин њеног саопштавања показује недостатак одговорности менаџмента РТВ према грађанима“.

Како су додали, редакција О радија је током десетогодишњег постојања постигла значајне успехе и добила више признања.

„Сматрамо да би гашењем О радија била нанета штета јавном интересу посебно у сфери квалитетног и правовременог информисања младих, што је улога коју овај медиј унутар покрајинског јавног медијског сервиса од самог почетка испуњава“, пише у саопштењу.

Додаје се да Одсек за медијске студије има вишегодишњу сарадњу са О радијом, где студенти успешно примењују знања кроз практичан рад.

Тиме тај радио, како су нагласили, активно доприноси и едукацији младих новинара и новинарки.

Коалиција за слободу медија оценила је данас да је најава гашења О радија „атак на медијске слободе и јавни интерес младих“.

„О дешавањима у покрајинском јавном сервису и најави гашења медија намењеног младима – чиме се ускраћује остваривање јавног интереса ове популације и урушавају медијске слободе – обавестићемо ОЕБС, Делегацију ЕУ у Србији, те све релевантне новинарске и медијске међународне организације“, навели су у саопштењу.

Ту коалицију чине Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија, Независно друштво новинара Војводине, Независно удружење новинара Србије, Асоцијација локалних и независних медија „Локал Прес“, Славко Ћурувија Фондација и Грански синдикат културе и уметности Независност.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси