Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо Петар Луковић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2024.

Извор: XXZ магазин

Преминуо Петар Луковић

Након дуге и тешке болести, главни и одговорни уредник XXZ магазина и један од најзначајнијих југословенских новинара Петар Луковић, преминуо је у понедељак, 12. фебруара у Београду, у 74. години.

Рођен је у Краљеву 1951. године, а након завршетка Шесте београдске гимназије и касније Машинског факулета, 1976. започиње каријеру у "Дуги" као рок критичар. Био је познат по духовитости, виспрености и бритком перу, о чему сведоче бројни текстови и рецензије које је крајем седамдесетих и током осамдесетих писао за Џубокс, Полет, Младост, Ослобођење, Вјесник, Рок...

Каријеру музичког критичара крунисао је књигом Боља прошлост - Призори из музичког живота Југославије 1940-1989, коју је објавио 1989. године.

С почетком ратова и распада Југославије, окреће се политичком новинарству, те од 1991. до 1996. године пише за београдски недељник Време, где је у једном периоду био и заменик главног уредника. Од 1996. до 1998. писао је за Нашу Борбу. Од 1996. до 1999. био је идејни творац и главни уредник часописа X Забава, који се бавио рок музиком и поп културом, претече данашњег портала XXZ магазин. Током ове деценије објавио је књиге Ћорава кутија (1993) и Године распада - хроника српске пропасти (2000).

Писао је за сплитски сатирични недељник Feral Tribune, сарајевске Дане, љубљанску Младину, као и за многе друге регионалне листове и портале, увек бивајући на страни слабијег, борећи се за истину о ратним злочинима које је починио Милошевићев режим, те помирење, суживот и сарадњу народа бивше Југославије. 

За свој рад вишеструко је награђиван, али као најважнију и најдражу награду истицао је титулу Почасног грађанина Сарајева коју је добио 2010. године.

Петар Луковић био је од 2008. до 2016. главни и одговорни уредник интернет портала Е-новине, а од 2017. до 2024. регионалног портала XXZ магазин.

Редакција XXZ магазина захваљује се свим читаоцима и слушаоцима подкаста на подршци, помоћи и бризи. С великом тугом и болом опраштамо се од нашег главног и одговорног уредника, у нади да ћемо успети достојно да сачувамо успомену на њега, смогнемо снаге и пошаљемо последњи поздрав у његовом стилу - борбено, без дефетизма, с много снаге и воље - ROCK ON, FOREVER!

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси