Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одржан редовни састанак сталне радне групе за безбедност новинара, разматране и претње Ани Лалић Хегедиш и Динку Грухоњићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 03. 2024.

Аутор: Стална радна група за безбедност новинара Извор: Insajder.net

Одржан редовни састанак сталне радне групе за безбедност новинара, разматране и претње Ани Лалић Хегедиш и Динку Грухоњићу

Стална радна група за безбедност новинара (СРГ) одржала је 25. марта у Београду редован тромесечни састанак, први у 2024. години, на коме су разматрани безбедносни изазови са којима су се медијски професионалци суочавали током прва три месеца ове године.

Посебна пажња посвећена је случајевима претњи упућених новинарима и лидерима Независног друштва новинара Војводине (НДНВ), Ани Лалић Хегедиш и Динку Грухоњићу из Новог Сада. Динко је присуствовао састанку путем видео укључења где је у директном разговору са представницима тужилаштва и полиције добио детаљне информације о свим до сада предузетим истражним радњама као и очекивањима у вези са откривањем починилаца.

Бранко Стаменковић из Врховног јавног тужилаштва и Бекир Дудић из Министарства унутрашњих послова, осудили су угрожавање безбедности Грухоњића, Ане Лалић, Ксеније Павков као и других новинарки и новинара.

Састанку је присуствовао и Јан Брату, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, који је указао на важан допринос и напоре које СРГ улаже у унапређење безбедности новинара додајући да сарадња између медијске заједнице и органа за спровођење закона нема алтернативу. Узимајући у обзир висок степен угрожености и озбиљност претњи са којима се суочавају Лалић Хегедиш и Грухоњић, амбасадор Брату је указао на потребу да полиција и тужилаштво искористе све расположиве процедуре како би се тренутно омогућила безбедност угрожених новинара.

Грухоњић је нагласио да у овом случају користи све процедуре успостављене у оквиру СРГ и да разуме значај сарадње са институцијама. По речима Вељка Милића, представника НДНВ-а у СРГ, до сада је поднето четири кривичне пријаве због претњи Лалић Хегедиш и две за Динка Грухоњића.

Бранко Стаменковић, је информисао чланове СРГ да је током јануара и фебруара ове године формирано 5 предмета у вези са угрожавањем безбедности новинара (4 у јануару и 1 у фебруару), и да је у једном оштећена жена новинарка. Један случај решен је службеном белешком тужилаштва да нема места покретању кривичног поступка, а преосталих четири су у фази истраге.

Изнет је и податак да је од почетка 2016. године до фебруара 2024. године регистровано 527 случајева напада на новинаре од којих је 316 процесуирано (59.96%), док су преостале пријаве одбачене. У 213 случајева, односно 36.35% од укупног броја пријава, оштећене су биле жене новинарке. Стаменковић је додао да тужилаштво одлучно осуђује нападе на све новинаре у Новом Саду и истакао да се интензивно ради на проналажењу починилаца и њиховом привођењу правди.

Представници СРГ су такође разменили мишљења о потенцијалним изменама Кривичног законика којима би се омогућила свеобухватнија заштита медијских радника и закључили да постоји више паралелних иницијатива које би требало пажљиво координирати и изаћи са предлогом који ће представљати консензус свих релевантних актера.

На крају су чланови Групе разменили импресије са састанка са Михаилом Јовановићем, Министром информисања и телекомуникација, који је одржан 21. марта а на коме се министарство упознало са активностима СРГ и понудило подршку у будућем раду. Чланови СРГ су констатовали да је свака помоћ добродошла, али да изазов представљају границе мандата министарства у области безбедности новинара. СРГ с сагласила да ће у наредним данима обавестити министарство о потенцијалним областима у којима је могуће успоставити сарадњу.

СРГ, која је основана у јануару 2017. године, чине представници Врховног јавног тужилаштва (ВЈТ), Министарства унутрашњих послова Републике Србије (МУП), Удружења новинара Србије (УНС), Независног удружења новинара Србије (НУНС), Независног удружења новинара Војводине (НДНВ), Асоцијације медија (АМ), Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ), Асоцијације онлајн медија (АОМ), као и Мисије ОЕБС-а у Србији у статусу посматрача.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

02.04.

2024.

Pileći mozak [нерегистровани] у 18:56

Zasto tek sad

Nije to Filozofski fakultet kao u Beogradu, pa tamo je katedra za medije sklepana, nije bilo koga za predavače pa su dovodili novinare. Na stranu to što je dotični provokator i tezgaroš, to je opštepoznata stvar, već je pravo pitanje zaśto se tek sada reagovalo ? On diže sebi cenu u ovakvim situacijama, koje bude sumnju na sceario " Ja se kao branim, oni me kao napadaju!".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси