Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Репортери без граница: Слобода медија лошија него прошле године, Србија пала на 98. место
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 05. 2024.

Аутор: Фонет/Инсајдер Извор: Фонет/Инсајдер

Репортери без граница: Слобода медија лошија него прошле године, Србија пала на 98. место

Међу 180 земаља, Србија је по Светском индексу слободе медија сврстана на 98. место, што је за седам позиција лошије него прошле године, наводи се у извештају Репортера без граница (РСФ) за 2024. годину.

Репортери без граница, на основу политичког, економског, правног, социјалног и критеријума безбедности новинара, рангирају Србију међу земље у којима је стање слободе медија тешко.

Од свих критеријума, у случају Србије најлошији скор има политички, који је добио оцену 33,07.

У извештају је указано да провладини медији у Србији, под утицајем Кремља, шире руску пропаганду, а власти прете руским новинарима у егзилу.

Од земаља Западног Балкана, најбоље је пласирана Северна Македонија на 36. месту, са просечном оценом 73,78, а потом Црна Гора на 40. месту са просечном оценом 73,21.

У првих пет земаља по слободи медија РСФ су рангирали Норвешку, Данску, Шведску, Холандију и Финску, док су на зачељу листе Иран, Северна Кореја, Авганистан Сирија и Еритреја.

У извештају насловљеном "Новинарство под политичким притиском", Репортери без граница упозоравају да слободу медија глобално највише угрожавају политичке власти, које би прве требало да је гарантују.

Тиме се у извештају објашњава налаз да је и на светском плану ове године, на основу политичког критеријума, регистрована оцена за 7,6 индексних поена лошија од прошлогодишње.

Према оцени РСФ, све већи број влада и политичких власти у свету не испуњавају улогу гаранта најбољег могућег окружења за новинарство и права јавности на поуздане, независне и разноврсне вести и информације.

У извештају је упозорено и на забрињавајући пад подршке и поштовања аутономије медија, као и на појачане притиске држава и других политичких актера.

Ове године је уочен и јасан недостатак политичке воље међународне заједнице да обезбеди примену принципа заштите новинара, посебно Резолуције 2222 Савета безбедности Уједињених нација, констатовали су у извештају Репортери без граница.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси