Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ прикрива кршење закона провладиних пропагандиста: Скоро пет месеци регулатор не објављује изборни мониторинг Пинка, Хепија, Прве и Б92
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 05. 2024.

Аутор: Ивана Николетић Извор: Данас

РЕМ прикрива кршење закона провладиних пропагандиста: Скоро пет месеци регулатор не објављује изборни мониторинг Пинка, Хепија, Прве и Б92

Увелико се приближавају нови локални избори, у Београду и поновљени, а Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ), задужено да прати да ли телевизије, оне на националним фреквенцијама али и каблу, дају једнак простор различитим кандидатима и листама у предизборној кампањи, још није објавило цео извештај мониторинга из децембра 2023. године.

Током децембра објављен је надзор над каналима РТС и РТВ, као и кабловских телевизија Н1, Нова С, Ал Џазира и ТВ К1.

Додатно, иако је по новом Закону о јавном информисању и медијима регулатор имао обавезу да објављује више периодичних извештаја од самог почетка кампање, извештај је објављен више од 10 дана након изборног дана.

Уз то, остали смо ускраћени за део извештаја који покрива најгледаније и отворено режимски настројене телевизије, Пинк, Хепи, Прва и Б92. Те телевизије, осим што су упадљиво и несразмерно посвећене промоцији владајуће СНС и председника Вучића, уједно су и рекоредери у кршењу Кодекса, моралних и професионалних норми и медијских закона, када треба обележити, прогонити и таргетирати политичке противнике актуелне власти.

Ако изузмемо чињеницу да је Вучић Александар, искључиво као грађанин, наступао испред листе странке са којом нема ама баш никакве везе, а притом је председник свих грађана, у бесомучној функционерској кампањи, било је ту још много разлога да РЕМ реагује.

Примера ради, било је емитовања предизборних спотова током информативних емисија и прилога, затим директног сврставања телевизија на страну једне странке, уз непримерено опхођење према њеним политичким противницима. Због тога се поставља питање шта је РЕМ урачунао у предизборну трку а шта не и на основу којих критеријума је о томе одлучивао.

Крајем јануара, међутим, Удружење новинара Србије (УНС) објавило је да је Стручна служба РЕМ-а пратила програме ових телевизија и да ти подаци постоје, да би Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) објавио и да је имао увид у податке.

Како је ЦИНС писао, они су показали апсолутну доминацију Александра Вучића на четири комерцијалне телевизије и злоупотребу националних фреквенција од стране власти за подизање рејтинга Српске напредне странке.

Надзор није показао само разлику у добијеном времену, већ и у тоналитету у ком се говорило о власти или опозицији.

Док је на све четири телевизије о власти извештавано искључиво у позитивном светлу, тако је, на пример, готово половина изборног програма на Пинку и телевизији Б92 имала негативан тоналитет према опозицији и њеним појединачним члановима.

Власник и уредник провладиног таблоида Информер Драган Ј. Вучићевић је током 45 дана кампање чак 12 пута гостовао у Пинковим емисијама.

У једном од својих гостовања у Новом јутру Вучићевић је говорио је да су „ђиласовци радикализована мањина“ која је „изнад закона“, насупрот „тихе мањине“ пристојних људи које представља Александар Вучић, писало је Време.

Исто тако и на Хепију се могла чути критика опозиције и њених лидера у скоро 40 посто програма посвећеног изборима.

Готово четвртина програма и телевизије Прва била је усмерена ка критици опозиције. У исто време, на свим телевизијама са националном фреквенцијом извештаји о потезима власти и СНС већински су били у позитивном тоналитету.

Из мониторинга РЕМ-а може се видети да су на телевизијама са националном фреквенцијом током изборне кампање различити “аналитичари” у великој мери промовисали потезе власти, а критиковали опозицију.

Притом, веома је дискутабилно коме су све ове телевизије приписивале статус “аналитичара”.

Стручне службе РЕМ-а су забележиле да су аналитичари на Пинку током изборне кампање добили преко 28 сати, што је више од трећине укупног изборног програма ове телевизије, писао је ЦИНС.

Готово трећину изборног програма чинили су разговори са аналитичарима и на телевизији Прва.

Као аналитичаре на овој телевизији РЕМ је означио директорка и главну и одговорну уредницу Студија Б Ивану Вучићевић, као и главног и одговорног уредника Српског портала Дејана Вукелића. Они су као гости „Прелиставања“ коментарисали то што је преко 2.000 јавних личности подржало листу окупљену око СНС-а. Том приликом хвалили су потез свих потписника и критиковали опозицију.

„За све је крив Вучић, то ми је негде лид у овој целој кампањи што се тиче опозиције за сваку тему“, рекла је Вучићевић том приликом, док је Вукелић објаснио да „овде део људи живи у једном потпуно паралелном, измишљеном, Јунајтед Медија универзуму (…) у ком је ово Мордор, овде ништа не ради“.

Више од четвртине изборног програма аналитичарима је посвећено и на телевизији Хепи, где су у редовном програму и специјалним изборним емисијама били заступљени преко 24 сата.

Аналитичари су чинили и петину укупног изборног програма телевизије Б92, где су њихова излагања трајала око 10 сати, навео је ЦИНС.

Поред изборних активности странака, РЕМ је посебно бележио појављивања државних функционера у току трајања кампање.

Све комерцијалне телевизије извештавале су о активностима председника Републике, као и председнице Владе, министара и других чланова власти.

Тако је Александар Вучић, као председник Републике, на телевизији Пинк добио око 14 сати програма, а исто толико и на Б92.

Телевизија Хепи преносила је активности председника шест и по сати, док је на Првој био сат времена мање, што доказује изражену функционерску кампању у којој се Александар Вучић налази готово без престанка, иако је чак и његово име у листи СНС законски дискутабилно.

Када је лист Данас затражио коментар на објављена ЦИНС-ова сазнања и потражио одговор зашто остатак извештаја још није објављен иако очигледно постоји, председница Савета РЕМ Оливера Зекич одговорила је тада да је текст на који се позивамо “измишљотина”, те да извештај још није завршен.

“Ништа од тога што је ЦИНС објавио, а други потрчали да пренесу, нити је тачно, нити се налази у нашем извештају, јер он, просто, није готов. Подаци се још обрађују, извештај још правимо, и сваки покушај да се нешто из њега “извуче”, није ништа друго него лаж и манипулација. Завршни извештај биће објављен ускоро и тек тада ће моћи да се анализира и коментарише.Укратко – само још један у низу бедних покушаја дискредитације институције, Савета и стручних служби”, навела је Зекић – пре готово три и по месеца.

Сада, на исто питање – није одговорила.

Донедавна чланица Савета РЕМ Јудита Поповић, која је далеко пре децембарских избора дала оставку на ту позицију, управо из разлога што већина у саставу Савета није могла да се надгласа по било ком питању, није изненађена оваквим понашањем РЕМ-а и оцењује да је то управо понашање које власт и очекује.

– Очигледно је процењено да је поменути мониторинг ствар заборављене прошлости. Модус операнди већ виђен, омиљен и професионално разрађен у функционисању институција у Србији. Стрпљење које РЕМ показује у свом нечињењу је пословично а и подржано од стране власти, јасна је Поповић.

Ивана Стевановић из Коалиције за слободу медија сматра да је овакав потез “стара пракса” РЕМ-а, који на првом месту не поштује закон, затим своје обавезе , а не поштује ни рокове које му закон намеће.

– РЕМ је требало да објави, не само тај завршни извештај у року од 30 дана, већ и да током кампање објављује периодичне извештаје, јер их на то обавезује нови Закон о електронским медијима. Ништа од тога се није догодило али то заиста није нешто што може да нас чуди у том тренутку. То је само наставак старе праксе РЕМ-а, заправо сакривање чињеница од грађана и њихове врло отворене и врло јасне службе у функцији очувања валсти СНС и у корист комерцијалних телевизија а на штету грађана. И то је још један међу милион показатеља да РЕМ управо то ради и да су грађани, чији интерес треба да штити, заправо последња рупа на свирали тој институцији, наводи Стевановић.

Она напомиње и да је РЕМ током протеклог месеца имао јавну расправу о 15 правилника проистеклих из новог Закона, за које је требало доставити кометнтаре и мишљења у року од 20 дана, што је мало времена да се текстови темељно и квалитетно анализирају и понуде добра решења.

– Због тога је Коалиција за слободу медија тражила да нам ту јавну расправу продуже не би ли допринели смисленим коментарима на те текстове. РЕМ се тада позвао на своје законске рокове и без икакаве дилеме одбио наш захтев. Када се ради о њиховим законским роковима, они могу да се пробијају и по шест месеци и више, док су истовремено, правилници по њиховим роковима требало да буду објављени на сајту 7. маја. То се није десило до данас. РЕМ је, као и увек, флексибилан када су у питању рокови који се њих тичу, а врло нефлексибилан када је јавни интерес у питању, прича Стевановић.

Она је уверена да ЦИНС-ово истраживање потврђује све што ми свакодневно чујемно и видимо на тим фреквенцијама, те је у том смислу јасан и разлог зашто се ти подаци не објављују.
– Они би потврдили оно што сви већ знамо, масовно кршење закона без икаквих последица или санкција, јасна је Стевановић.

Наша саговорница појаснила је и да РЕМ има годишњу обавезу да објављује извештај о поштовању закона и понашању националних телевизија, а да тај извештај није објављен од 2020. године.

– То је још једна ситуација у којој се нешто белодано скрива од јавности и где РЕМ пропушта да уради свој посао. Сви ти извештаји, и овај који се тиче изборне кампање у комерцијалним медијима али и они који се тичу њиховог укупног понашања, су савршени основ не само да се тим телевизијама изрекне мере него и да им се одузму дозволе за национално емитовање. Очигледно, РЕМ као продужена рука власти избегава то да уради. Јер је јасно да ова власт почива на оваквим медијима, нарочито таблоидним телевизијама са националним дозволама, које су упориште и последња ствар коју ће они препустити и пустити из својих руку, уверена је Стевановић.

У том смислу, наставља, садашњи потези служе томе да би се заправо све поновило и у наредној кампањи.

– Ми сада улазимо у нову предизборну кампању, а заправо немамо званичне информације о томе шта се десило у претходној, нити било какве санкције које су могле, морале и требало да служе томе да поправе услове за ову кампању. Сада је, најпре немогуће било шта поправљати када немамо ни показатеље какво је стање било, а затим, касно је и да се било шта поправља. Када би сада један чаробни штапић ослободио и учинио хипер квалитетним и професионалним све те телевизије, нама је опет превише кратко време до избора, јер је пропаганда свих ових 12 година иза нас урадила своје. Зато то и не би било реално очекивати, напомиње Стевановић.

Али опет, ти извештаји, те мере које су регулатору на располагању, служе управо томе да коригују нека понашања. Они не коригују, већ супротно, скривају кршења закона. Требало би их притиснути да за ову изборну кампању ураде свој посао, па да видимо шта би онда било, сматра Стевановић.

Како било, све и да су резултати надзора које је објавио ЦИНС “измишљотина” и “манипулација”, они се не разликују значајно од свих ранијих извештаја мониторинга предизборних кампања које је радио РЕМ, али и много прецизнијих, које су радиле невладине организације попут БИРОДИ-ја.

Јасно је да су поменуте телевизије одавно затворене за било какво другачије мишљење од владајућег, да ниједна изјава опозиције неће добити место у програму, нити иједан опозициони политичар може нити ће моћи да крочи у њихов студио.

Суштински, довољно је погледати неку од “информативних” емисија на Пинку или Хепију, па видети да се ради о чистом пропагандном оружју владајуће странке, па самим тим и ови подаци нису далеко од истине, хтео РЕМ да их објави или не.

С друге стране, РЕМ својим потезом прикривања праве слике ствари јасно показује какву и колику улогу има у изборним манипулацијама власти, као и да неће дозволити ни да се приближимо фер изборним условима.

“Издајничке“ телевизије поред “безгрешног” РТС-а

Објављени део извештаја, укратко, показивао је наизглед релативо уравнотежено извештавање јавног сервиса, и распоређену заступљеност различитих политичких опција у информативним емисијама и дебатама на РТС-у пред изборе. Чак је ту било и мало критике на рачун Српске напредне странке. Надзор кабловских телевизија, традиционално је забележио “навијачки” тон за “Србију против насиља”, док се о власти и Александру Вучићу говорило у негативном тоналитету. Како су тада претпоставили стручњаци, овај део извештаја објављен је заједнички, са намером да се кабловске телевизије Н1, Нова и Ал Џазира прикажу у много лошијем светлу, поред “безгрешног” РТС-а.

Савет се састао само једном

Треба напоменути да се регулатор није огласио нити састао ниједном током трајања кампање, иако је разлога за то било на сваком кораку, с обзиром да је ово била најпрљавија кампања коју памтимо. Односно, Савет се састао једном, да расправља о случају опозиционог одборника Ђорђа Микетића, чији је интимни снимак испливао у јавност баш у току кампање, а Пинк је снимак са експлицитним детаљима пуштао у јутарњем програму, прекршивши тиме бројне законе, док је у емисији уживо “веће мудраца” на разне начине коментарисало не само снимак, него целу опозицију. РЕМ се састао, обећао да ће хитно покренути поступак и изрећи меру до средине децембра, али, очекивано, није.
Стевановић коментарише да је јасно да је то био толико тежак прекршај који је заиста заслужио одузимање дозволе за емитовање програма.

Четвороструко више од осталих заједно

Према подацима које је објавио ЦИНС, на телевизији Пинк листи Александар Вучић – Србија не сме да стане је било посвећено преко 18 сати изборног програма, док су сви остали учесници заједно имали око пет сати. Хепи је листи окупљеној око напредњака посветио око 20 сати изборног програма, а за њима су ишли радикали са око шест сати. Други учесници избора добили су око 11 сати простора.
Листа окупљена око Александра Вучића имала је више од 12 и по сати на телевизији Б92. Остали актери имали су око три сата. На телевизији Прва напредњаци су добили нешто више од осам сати изборног простора, а остали нешто мање од пет сати.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси