Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новица Антић поднео 48 тужби против медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 05. 2024.

Извор: Време

Новица Антић поднео 48 тужби против медија

Бивши председник Војног синдиката Србије Новица Антић поднео је, због повреде угледа и части и кршења пресумпције невиности, Вишем суду у Београду 48 тужби против електронских и штампаних медија

Бивши председник Војног синдиката Србије Новица Антић поднео је, због повреде угледа и части и кршења пресумпције невиности, Вишем суду у Београду 48 тужби против електронских и штампаних медија, који су у последња четири месеца „интезивно спроводили оркестирану кампању његове криминализације“, саопштио је његов адвокат Иван Нинић.

По Нинићевим речима, тужбеним захтевима Антић, који се трећи месец налази у притвору Окружног затвора у Новом Саду, потражује симболичан новчан износ на име накнаде нематеријалне штете због повреде угледа и части, брисање неистинитих и увредљивих медијских натписа и јавно објављивање судских пресуда.

„Тужбе су једини начин да Антић у судском поступку заштити свој углед и своју част, али и углед своје породице и свих сабораца, који су са њим годинама доследно и храбро градили Војни синдикат, као институцију и последњи бедем заштите индивидуалних и колективних права свих професионалних припадника Војске Србије“, истакао је Нинић.

Нинић је објаснио да тужбе које је Антић поднео нису притисак на медије.

„Већ је намера да се санира немерљива штета који трпе један частан човек и његова породица, само због тога што се бавио синдикалним активизном и што је годинама позивао на одговорност и указивао на бројне злоупотребе положаја и системски криминал у војном ресору“, додао је Нинић.

Према његовој оцени, из једног центра је осмишљена и организована „интезивна и беспризорна медијска кампања против Антића, у којој су сви професионални узуси новинарске струке погажени“.

„Никада га нико из медија против којих су тужбе поднете није контактирао, ради провере тачности и потпуности информације које су предмет публиковања, а демантији који је Антић слао конкретним медијима никада нису објављени. У сваком тексту који је публикован, Антић је приказан као извршилац неког кривичног дела, без оптужнице или судске пресуде и тиме је прекршена претпоставка његове невиности“, указао је Нинић.

Он је упозорио и да је прилично је индикативан „рукопис таблоида, који су четири месеца, континуирано и рафално преносили исте опскурне текстове углавном непознатог аутора, уз позивање на неименоване изворе из редова војске, да би те објаве, као по задатку, преносили увек исти медији под контролом режима“.

„Циљ је био да се Новица Антић прикаже као криминалац, који злоупотребљава ресурсе Војног синдиката, не би ли се на тај начин створио одијум јавности према њему и губитак поверења које ужива код припадника војске. Његовом хапшењу претходила је стананизација и то кроз медијску кампању, која је кренула почев од јануара и трајала четири месеца“, сматра Нинић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси