Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бара пуна таблоида
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 05. 2024.

Извор: Фонет

Бара пуна таблоида

Новинари који су критички настројени према властима раде у таквим амбијенту да стално размишљају да ли ће због тога бити у проблему, изјавио је ФоНету главни уредник листа Данас Драгољуб Петровић и указао да је власт у перманентном рату са медијима који нису наклоњени режиму.

Говорећи у серијалу разговора Киоск о медијској сцени Србије, он је нагласио да је пре неколико дана, око 3 сата после поноћи, на улици нападнут млади новинар Данаса и ударен перницом у главу.

“Могуће је да га је неко ударио зато што снима подкаст Данаса. Били смо у дилеми да ли од тога да правимо медијски случај или не, али увек имате неки трип да се то дешава зато што је он наш новинар”, објаснио је Петровић.

Како је навео, редакција Данаса се није огласила тим поводом, јер нема све елементе који би потврдили да је колега нападнут зато што је новинар тих дневних новина.

“Када радите у таквом амбијенту, стално сте у параноји да нешто што вам се дешава, можда случајно, има неку позадину", рекао је Петровић.

Гушење медија у Србији је без граница, оценио је он и констатовао да је нормално што на листи Репортера без граница падамо све ниже.

Како је предочио, непристрасни медији имају све врсте проблема и “саплитања” из врха власти, због чега је слобода говора све мања.Осврћући се на медијску сцену, Петровић је нагласио да њом доминирају таблоиди накоњени режиму, али да ситуација није ништа боља ни у електронским медијима.

Како је описао, “медијска сцена у Србији је мала бара пуна таблоида и нечега што личи на таблоиде, а тиче се електронских медија".

"Сви су исти, објављују исте вести и баве се истим стварима, а то је линч опозиције, критички настројених људи у Србији и величање великог вође”, рекао је Петровић.

Према његовом виђењу, политичари доживљавају новинаре као политичке супарнике и непријатеље.

“Наша опозиција није нешто претерано јака и можда се они више плаше новинара Н1, ФоНета или телевизије Нова и Данаса, него што се плаше неких политичара", сматра Петровић.

Према његовом тумачењу, за политичаре већ постоји нека врста офираности, јер увек имају неког путера на глави, док су новинари обично људи који живе од своје скромне плате и нису тако офирани.

Коментаришући поларизацију у медијима, Петровић је рекао да између режимских и непристрасних медија постоји “ров који је ископан уз помоћ власти која је направила ту поделу”.

Ров је ископан свесно, гурајући те њихове медије да се баве нечим што није новинарство, већ пропаганда, "док се ми као последњи Мохиканци трудимо да имамо објективну, тачну информацију и све остало што подразумева један медиј”, образложио је Петровић.

Он мисли да су медији које власт протежира у повлашћеном положају и то не само економском, него и да лакше добијају изјаве функционера на власти, који су потпуно недоступни за Данас и друге медије који им нису блиски.

Кад вам неко да изјаву или интервју то је атракција. Они на тај начин желе да уређују наше медије зато што нам не дају да имамо нешто што је основни постулат новинарства, а то је друга страна, образложио је Петровић.

“Ви немате више дебате на телевизијама, а када их и имате, то је обично урлање две стране. Ове млађе генерације никада нису виделе два политичара да седе у некој емисији, сучељавају ставове и причају релативно нормално", илустровао је он и оценио да је сада то један циркус.

Према његовом мишљењу, деведесете године су такође биле репресивне за медије, али је тада било више слободних дневних новина и телевизија.

“Сада имамо апсурд да већина приватних медија подржава власт и ти медији су батина власти, као што је Пинк који је и тада постојао, само је сада гори него што је био деведесетих”, тврди Петровић.

Он је подсетио да је деведесетих постојао притисак на медије и да су новинари убијани, али је констатовао да је сада то “увијено у неку обланду” која даје привид слободе медија, која се ипак гуши на све могуће начине.

“Мислим да је Слоба Милишевић много мање гушио медије него Вучић, али мора се нагласити да је тада Ћурувија убијен, вероватно по налогу, владајућег брачног пара. То је наравно много језивија ствар него данашње гушење медија”, закључио је Петровић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси