Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Безбедност Ане Лалић и Динка Грухоњића није процењена ни након два месеца, упозорава АНЕМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 05. 2024.

Извор: Радио Слободна Европа

Безбедност Ане Лалић и Динка Грухоњића није процењена ни након два месеца, упозорава АНЕМ

Упркос обећању, полиција још увек, ни након два месеца, није израдила стручну процену стања безбедности председнице Независног друштва новинара Војводине Ане Лалић и програмског директора тог удружења, универзитетског професора Динка Грухоњића, упозорила је Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ).

„Апсолутно је неопходно да полиција пронађе механизам и да гарантује безбедност Ане Лалић, Динка Грухоњића и других угрожених новинара“, навео је АНЕМ у свом редовном месечном Мониторингу медијске сцене.

Подсетили су да је 26. марта, на редовном тромесечном састанку Сталне радне групе за безбедност новинара, представник Министарства унутрашњих послова рекао да ће стручна процена безбедности за Лалић и Грухоњића бити урађена „у наредних десет до 15 дана“, али то није урађено до данас.

Лалић и Грухоњић су раније изјавили да су добили приватно обезбеђење захваљујући ангажовању Европске федерације новинара, након стотина претњи смрћу и хиљада шовинистичких увреда које су им упућене.

Председница НДНВ-а Ана Лалић недељама је примала претње смрћу и увреде због критика које је јавно изнела на рачун Српске православне цркве и српског национализма.

Посланик напредњака у Скупштини Србије Владимир Ђукановић прикључио се нападима на Ану Лалић и на друштвеној мрежи Икс, између осталог, написао да би новинарка требало да буде „смештена на психијатрији“.

У хајку су се укључили и прорежимски таблоиди.

Грухоњић је почео да добија претње откако је 14. марта објављен монтирани видео-снимак у ком он наводно подржава усташког злочинца из Другог светског рата Динка Шакића.

На зиду Грухоњићеве зграде 21. марта освануо је графит са натписом „Динко-Шакићу за вечни дом си спреман“, са потписом „Српска Војводина“.

Потом је група мушкараца од 28. марта на четири дана блокирала факултет на којем је Грухоњић запослен, тражећи да му се уручи отказ због наводног говора мржње.

Професори и студенти Филозофског факултета у Новом Саду организовали су скупове подршке Динку Грухоњићу, наводећи да се против њега води кампања која укључује и претње смрћу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси