Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дисперзија „Светлости”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 04. 2009.

Извор: Политика

Дисперзија „Светлости”


Крагујевац – Тињајући сукоб између власника и редакције „Светлости“, који траје још од приватизације априла 2007, на крају је довео и до раскола у овом крагујевачком недељнику.

Досадашња уредничка и новинарска екипа „Светлости“ јуче је, наиме, донела одлуку да напусти ову медијску кућу и покрене нови лист „Крагујевачке новине“. Први број новог недељника појавиће се пред читаоцима 14. маја.

„Светлост“, ипак, неће бити угашена и излазиће и даље. Под старим називом, али са другом уредничком и новинарском екипом. Досадашњи главни и одговорни уредник „Светлости“ Мирослав Јовановић, који ће иу „Крагујевачким новинама“ обављати ту функцију, за „Политику“ каже да је редакција била принуђена на овакав потез пре свега због „тешког материјалног и социјалног положаја запослених“.

– Очекивали смо да ће приватизација донети промене, али се оне нису десиле. Новинари примају свега око 20.000 динара месечно, а плата главног уредника је нижа од републичког просека – каже Јовановић.

Директор „Светлости“ Небојша Гиговић тврди да су према запосленима испуњене све обавезе и наглашава да се у уређивачку политику није мешао нико одвласника. Он напомиње да је уредништву и новинарима речено да „плату одређују сами“, односно да ће примања зависити искључиво од њиховог рада.

– После низа неуспешних година, током којих су пословну политику овог предузећа водили људи који сада напуштају „Светлост“, лане је први пут остварен профит – истиче Гиговић.

Према његовим речима, досадашња уредничка екипа задала је тежак ударац листу који је словио за „легитимацију Крагујевца“ и најбољи српски недељник „јужно од Саве и Дунава“. У изјави за „Политику“ Гиговић је навео да се иза одлуке о напуштању листа највероватније крију и „неке друге намере“. Он, међутим, није желео да образложи своје претпоставке о умешаности одређених политичких структура у целу ову причу и оснивање „Крагујевачких новина“.

Б. Карталовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси