Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кукњаву из етра у Београду одувао ветар
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 04. 2009.

Извор: Дневник

Кукњаву из етра у Београду одувао ветар


– Радиодифузни и Закон о информисању не дозвољавају држави да буде власник медија, али они о граду и локалној самоуправи ту могућност предвиђају. Због ове колизије, у Војводини влада дириговани хаос, а држава ништа не предузима: започете су, па стопиране, приватизације медија, њихов број се смањује, а новинари отпуштају – рекао је у Скупштини Војводине, на округлом столу „Приватизација медија и постприватизациони процес”, председник Независног удружења новинара Војводине Динко Грухоњић, и додао да има назнака из Министарства културе да ће до 1. маја обнародовати програм, те се нада да ће и стратегију о медијима.

Покрајинска вицепремијерка и секретарка за информације Ана Томанова-Маканова нагласила је да су Републици понудили моделе приватизације медија у Војводини, али одговора нема, мада су компетентни имали времена да обиђу медије у Покрајини и виде каква је приватизација најприхватљивија.

Овако се у њу кренуло без припреме, па не чуди што је све прошло неуспешно. Ситуација у локалним медијима је неиздржива јер ни новинари, ни локалне самоуправе не знају шта да раде. У анализи приватизације и постприватизационих процеса у војвођанским медијима, чији је аутор ескперт Жужана Серенчеш, између осталог се наводи да се тренутно не назире ни јасна политичка воља доносилаца одлуке, а још мање конкретни модели за окончање приватизације медија, а конфузију додатно увећавају поједина залагања за то да неки медији буду изузети из приватизације – они који емитују програме на више језика – или она која заговарају решења општинских или регионалних јавних сервиса, чиме се одступа од првобитно концепта медијског система.

Она је указала и на то да је приватизација, безмало седам година након усвајања Закона о радиодифузији и готово шест од усвајања оног о јавном информисању, у области локалних електронских медија закочена, уз неизвесност кад би и како могла да се оконча. По подацима Агенције за приватизацију, у 58 локалних медија „на струју“ власничка трансформација је прекинута, а од тога у Војводини у 20, који емитују програм на српском и језицима националних мањина.

Антрфиле : Шмитов модел надгледао ОЕБС

Приватизација Радио Србобрана је један од ретких светлих примера који се у Анализи приватизације медија у Војводини наводи. Већински удео капитала је за 580.000 динара на аукцији почетком 2007. купио конзорицијум запослених, којег је формирао новинар Ивица Шмит, а лане је, куповином удела из приватизационог регистра Акцијског фонда, 100 одсто заокружио власништво. Шмит је тад образложио да „поступак продаје који заговара Агенција не нуди никакву сигурност радницима”, јер се нигде не помиње наставак независне уређивачке политике, програмске шеме на више језика, нити заштита запослених од новог власника. Иначе, пред приватизацију је ова група радника позвала ОЕБС и тражила да је они нагдгледају.

Н. Кнежић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси