Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тијанић: РТС не може да преживи до краја године!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 10. 2013.

Аутор: А. Т. Извор: Информер

Тијанић: РТС не може да преживи до краја године!

Директор РТС Александар Тијанић тврди да је Јавни сервис у драматично лошем финансијском стању и да ће сасвим сигурно банкротирати уколико у најскорије време не добије помоћ државе. Упитан да прокоментарише најаве министра културе и информисања Ивана Тасовца да ће до краја године изаћи с јасним планом за финансирање РТС, Тијанић кратко каже да институција коју води не може толико да чека. - Тешко ћемо издржати до краја године - било је све што нам је рекао Тијанић.

 

Он је раније наглашавао да ће РТС банкротирати до јесени уколико се не пређе на финансирање из буџета, из којег би, како је рекао, за потребе Јавног сервиса требало годишње издвојити 80 милиона евра.

Иначе, министар Иван Тасовац јуче је најавио да ће до краја децембра изаћи с моделом за стабилно, довољно и независно финансирање РТС и РТВ, који би ступио на снагу по истеку двогодишњег финансирања сервиса из буџета Србије.

Међутим, и само финансирање из буџета у овом тренутку чека доношење закона о јавном информисању (погледајте оквир).

- Финансирање из буџета није трајно опредељење већ тренутно најефикаснији начин да се материјално помогне јавним сервисима. Новац би им се преносио у 12 месечних рата, што би обезбедило финансијску независност и спречило могућност политичког  утицаја јавних медијских сервиса - наглашава Тасовац, подсећајући да се претплата показала као неефикасна јер је у 2012. пала на 35 одсто.

Решење касни

Драган Јањић из НУНС сматра да се с решењем за финансирање касни и да је то удружење још пре шест месеци упозоравало да је Јавни сервис у кризи. Према његовим речима, треба наћи привремено решење да би сервис могао да ради.

- Нама је Јавни сервис потребан и држава не сме да дозволи да се уруши и да зависи од ње. Трајно решење треба да буде преко претплате како би Јавни сервис опстао као независан - истиче Јањић.

Закон о информисању ускоро у Скупштини

Предлог закона о јавном информисању и медијима биће у скупштинској процедури до краја месеца пошто је у току усклађивање тог прописа с коментарима пристиглим из Брисела и српских институција. Државна секретарка Министарства културе и информисања Гордана Предић рекла је да ће нацрти закона о јавним сервисима и електронским медијима бити на јавној расправи од следеће недеље, а да би до краја године требало да буду у скупштинској процедури.

Мој угао

Раде Вељановски, професор ФПН

Да би се Јавни сервис спасао, потребно је испунити два корака. Прво треба сравнити дуговања РТС и РТВ која постоје, а затим решити проблем трајног и стабилног финансирања. Није добро да се Јавни сервис финансира само из буџета јер може доћи до утицаја државе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси