Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Влада Србије финансира Б92
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 06. 2009.

Извор: Прес

Влада Србије финансира Б92


Фонд за развој Србије одобрио Б92 кредит од 42 милиона с каматом од само једанодсто, ово је први пут да држава директно помаже медијима


БЕОГРАД - РТВ Б92 добиће од Фонда за развој Републике Србије кредит од чак 42милиона динара с каматом од само један одсто годишње! Према документацији до које је дошао Пресс, овај кредит одобрен је 5. јуна на седници Управног одбора Фонда за развој.

Одобравање кредита предложила је Верица Калановић, министарка за НИП и потпредседница Г17, док је председник УО Фонда за развој вицепремијери лидер Г17 Млађан Динкић. Ово је први случај да нека медијска кућа добија директну помоћ од државних фондова! А сасвим је интересантно да је ова медијска кућа месецима уназад била најжешћи критичар власти, као и то да су новинари ове куће у свакој прилици оптуживали власт да притиска медије.

Кредит по уредби Владе Државни кредит од 42 милиона, који је обезбедио Фонд за развој, Б92 добио је по врло повољним условима: камата је само један одсто, рок отплате је 4,5 година,а грејс-период је шест месеци. Ови услови кредита наводе се у документу (погледај факсимил) који је припремила Комисија УО Фонда за развој, чији је председник Верица Калановић, министар за НИП и потпредседник Г17.

Потписе на предлог за давање кредита ставили су и чланови Комисије Игор Момчиловић, Љубиша Димитријевић, др Рајко Перић, Зоран Мариновић, Шемсудин Кучевић. Директор Фонда за развој Оливера Божић потврдила је за Пресс да је Б92 добио кредит и објашњава о каквом је финансијском аранжману реч.

- Добили су суфинансирани кредит за инвестиције с банкама, који се додељује на основу уредбе Владе. Према тој уредби, банка обезбеђује 70 одсто кредита, док 30 одсто исплаћује Фонд. Тако је Б92 од нас добио 42 милиона, а још 98 милиона од Комерцијалне банке. Кредит је одобрен за куповину филмског, спортског и забавног програма. До сада су одобрена само четири оваква кредита и за њих је врло мало заинтересованих... - каже Оливера Божић.

Она додаје да Б92 није био у обавези да Фонду за развој подноси било какав пројекат јер кредит одобрава банка, док Фонд само учествује у делу кредита.

- Они су захтев поднели банци која даје гаранције и за новац који Фонд даје -каже Божићева.

Директор и главни уредник Б92 Веран Матић у писменом одговору Прессу потврдио је да је његова кућа добила овај кредит. Он је, међутим, избегао да помене новац који је добио од Фонда за развој: „Кредит од 1,5 милиона евра добили смо од Комерцијалне банке, наше пословне банке која је носилац свих радњи везаних за кредит, а у складу са уредбом Владе Србије. Испунили смо све ригорозне захтеве које прописује уредба“, пише Матић.

Једном одбијени у Фонду

Ипак, према сазнањима Пресса, Б92 је недавно конкурисао за кредит код Фонда, али је захтев одбијен. Наиме, Фонд не може да одбори кредит фирми која је у последње две године имала губитак, а Б92 је у 2008. исказао губитак од 248,3, а у 2007. од 196,6 милиона динара (подаци Агенције за привредне регистре). На конкретно питање да ли је Б92 већ био одбијен за кредит, Матић избегавао дговор:

„Инвестиција за коју смо тражили кредит делом се односи и на куповину права за емитовање програма. Због неразумевања ТВ индустрије морали смо да докажемо да се ова инвестиција не односи на финалну потрошњу, већ да је то инвестиција која ће омогућити генерисање будућег прихода, и то у периоду дужем од једне године“, отписује Матић, који ни на поновљено питање није одговорио да ли језахтев за кредит његовој телевизији раније одбијен.

Антрфиле : Матић: И даље исти

Веран Матић наводи за Пресс да се критички однос његове телевизије према Влади Србије неће мењати, без обзира на то што је његова фирма добила врло повољанкредит.

- Пословање и уређивачка политика Б92 никада нису били условљени било каквим политичким и економским моментима. Б92 ће и даље наставити да професионално и објективно информише грађане о свим негативним појавама у друштву, посебно о активностима Владе и свих политичара, без обзира на то да ли су власт или опозиција - наводи Матић.

С. МАРЈАНОВИЋ-Д. ИСАИЛОВИЋ

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси