Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Комеморација Тијанићу у четвртак, кремација у петак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 10. 2013.

Извор: Танјуг

Комеморација Тијанићу у четвртак, кремација у петак

Комеморација поводом смрти генералног директора Радио-телевизије Србије Александра Тијанића биће одржана у четвртак, 31.октобра, у 11 сати у Дечјем културном центру (Дому пионира). Кремација посмртних остатака је у петак, 1.новембра, у 15 сати, а урна ће бити положена у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу, саопштио је РТС.

 

Генерални директор РТС-а Александар Тијанић изненада је преминуо јуче у Београду у 64. години.

Тијанић је преминуо јуче испред улаза у зграду у којој је становао, у Булевару Михаила Пупина на Новом Београду, рекла је Танјугу портпарол Хитне помоћи Нада Мацура.

Она је рекла да је Тијанић пронађен испред улаза у зграду у Булевару Михаила Пупина, у бесвесном стању, око 17.10 минута, да је екипа Хитне помоћи покушала реанимацију, али да је била безуспешна.

Како је навела, Хитна помоћ је примила позив нешто после 17 часова, најпре се није знало о коме је реч, будући да је позив упућен за Н.Н. лице. Мацура у овом тренутку није могла да каже који је узрок смрти.

Александар Тијанић рођен је 13. децембра 1949. године у Ђаковици. Живео је у Подујеву и Приштини.

Након завршетка средње школе, Тијанић је студирао журналистику на Факултету политичких наука у Београду, одакле је позван у недељник НИН где започиње професионалну каријеру.

Тијанић је новинарску каријеру почео у политикиним издањима, НИН-у, након чега постаје главни уредник часописа Интервју.

Основао је телевизију "Политика" и био њен први директор, а од 1994. године преузима место директора "БК" телевизије.

Тијанић је од 1994. до 1996. године био министар информисања у Влади Србије.

Био је и саветник за информисање председника СРЈ Војислава Коштунице од 2001. до 2004. године. Генерални директор РТС-а био је од 2004. године. За генералног директора Јавног сервиса Србије биран је у два мандата.

Крајем осамдесетих је писао и за загребачки "Старт" и "Данас", и за сплитску Недељну Далмацију. Објављивао је политичке колумне и у љубљанској "Младини" и сарајевском "Ослобођењу".

Ожењен је, има ћерку Зару и сина Стефана.

Телеграми саучешћа

Поводом смрти генералног директора Радио-телевизије Србије Александра Тијанића, председник Републике Томислав Николић изразио је саучешће породици и колегијуму Радио-телевизије Србије.

"Одласком Александра Тијанића остали смо без аутентичног новинарског израза. Оштрина његовог пера, полемисање са неистомишљеницима без страха и борба за лична уверења до последњег даха, заиста су за поштовање. Нека му је вечна слава", наведено је у телеграму саучешћа председника Србије.

Председник Владе Србије Ивица Дачић упутио је вечерас телеграм саучешћа породици Александра Тијанића поводом његове изненадне смрти.

"У име Владе Републике Србије примите изразе најдубљег саучешћа. Александар Тијанић остаће запамћен као један од најбољих српских новинара и важан и утицајан сведок српске и југословенске историје у последње четири деценије", истиче се у телеграму саучешћа премијера Дачића, саопштено је из владе.

Први потпредседник владе и председник Српске напредне странке Александар Вучић упутио је вечерас изразе најдубљег саучешћа у своје, и у име Српске напредне странке, поводом смрти директора Радио-телевизије Србије Александра Тијанића.

Вучић је упутио саучешће породици Александра Тијанића, као и запосленима на РТС, објављено је на тој телевизији.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић упутио је вечерас изразе саучешћа поводом смрти генералног директора Јавног сервиса Александра Тијанића.

Стефановић је упутио изразе најискренијег саучешћа у име Народне скупштине и своје лично име, породици и запосленима.

"Александар Тијанић је био је великан бритког пера, сведок и хроничар једне епохе. Његов одлазак је велики губитак за српско новинарство", навео је Стефановић, а саопштено је из скупштине.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси