Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Полицајац кртица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 07. 2009.

Извор: Глас јавности

Полицајац кртица


БЕОГРАД - Један од пореских полицајаца однео је из редакције Курира, без налога и одобрења, копију документа на основу којег је Телевизија Б92 направила ТВ и веб-прилог „Ко су власници таблоида“, који је емитован у вестима ове телевизије.

Кршење прописа

- У мојој канцеларији било је троје пореских полицајаца и спремала сам им документа која су ми тражили у складу са законом. Он је са полице скинуо и моја лична документа и почео да их листа, упозорила сам га да то нису службена документа и да не сме да ми их одузме. У тим папирима нема ничег притивзаконитог, али то опет не значи да полицајци могу да ми их одузимају и да ме на тај начин шиканирају - објаснила службеница из администрације Курира.

На питање шта је тачно полицајац однео, она је објаснила да је у питању списак људи, односно распоред запослених и њихове функције, и да је то документ на основу кога је РТВ Б92 касније фингирала прилог о власничкој структури и фирмама које су повезане са Куриром и Радисавом Родићем.

- Све те податке могуће је пронаћи и на сајту Агенције за привредне регистре Србије или у јавним архивама државе Делавер у САД, али је за такву претрагу потребно неколико недеља. Полицајцу нисам хтела да дам своје папире где се све то налази на једном месту. Ипак, он се није обазирао на моја упозорења, изашао је напоље из канцеларије са папирима, фотокопирао их, а онда ми је вратио оригинале - објашњава ова радница.

Са друге стране, прописи државе Србије не предвиђају могућност да порески полицајци по наређењу Млађана Динкића приватну документацију копирану у просторијама Курира могу да прослеђују Телевизији Б92.

Према прописима о заштити права на приватност, свако има право да од руковаоца подацима који се прикупљају о њему тражи да га обавесте како се ти подаци користе и коме се прослеђују, што смо ми од пореских полицајаца и тражили. Том приликом гарантовано је да ништа од прикупљене документације неће бити прослеђено Телевизији Б92.

Шта је спорно? Ипак, графички приказ о томе ко су наводно оснивачи и директори компанија повезаних са Куриром објављен је тек након што је порески полицајац копирао приватна документа запослених у Куриру. Поставља се питање шта је оваквим објављивањем Б92 постигла.

Прилогом емитованим на Телевизији Б92 у ствари је доказано да у власничкој структури Курира нема ничег спорног, док је објављивањем имена и слика чланова породице Родић који се наводно налазе на одговорним местима у овој компанији Б92 расписала политичку потерницу за људима који нису спремни да трпе Динкићев терор.

Зашто се Б92 ставио у службу Динкића најбоље објашњава уговор о закупу који су са Вераном Матићем директором и сувласником Б92 потписали Радован Јелашић и Млађан Динкић. Овим уговором Народна банка Србије издала је Б92 простор на ексклузивној локацији у Булевару Зорана Ђинђића за свега шест евра по квадрату, иако је цена на тој локацији пет пута виша.

 Како су нам у НБС званично објаснили, Веран Матић није платио ни тих шест евра по квадрату јер му је чланом два уговора омогућено да не мора да плати закуп уколико реновира просторије.

Е. К.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси