Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: Странке опет крше закон
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 02. 2014.

Извор: РТВ

Шабић: Странке опет крше закон

Страначки штабови немају право да злоупотребљавају званичне базе података о личностима и да их користе како би лакше дошли до бирача, каже Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја, поводом све чешћих писаних позива грађанима на кућну адресу да гласају за неку странку.

"Бирачи су и на ранијим изборима добијали на личну адресу писма да гласају за неку странку. Практично, свако има право било коме да пошаље писмо. Али суштинско питање је да ли је неко злоупотребио своју јавну функцију да преко званичне базе података дође до нечијег имена, статуса и адресе'', рекао је Шабић данашњим ''Новостима'' на питање има ли право странка да се адресираним писмима обраћа конкретном бирачу наводећи чак и његово име и презиме.

Уколико је неко злоупотребио званичне базе података, то се може третирати као кривично дело, истакао је Шабић.

Он је објаснио да уколико се странка обраћа, на пример, пензионеру, трудници, социјално угроженима, и обећава ствари које су везане за такав његов животни статус, очигледно је реч о злоупотреби неких података о личности и да би такве случајеве требало проверити.

На питање могу ли грађани у том случају да поднесу и кривичну пријаву против странака, Шабић је рекао да је лично поднео низ кривичних пријава због таквих злоупотреба на ранијим изборима, али да то није дало ефекта.

''Ипак, и грађани би требало да се боре против те појаве'', нагласио је Шабић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси