Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пинк без Гранда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 02. 2014.

Аутор: Драган Илић Извор: Време

Пинк без Гранда

Постало ми је чудно када се Брена појавила у споту за ТВ путем интернета. У неком амбијенту типа "Династије" гледаоцима се обратила речима: "Драги моји земљаци…" Где год да оде, Брена може да погледа 400 канала са "наших простора" на телевизору, рачунару и смарт телефону!

У другом споту за исту компанију, телефоном (опет било где из света) Брена од мајке може телефоном да добије рецепт за "ону њену баклаву". У овим рекламама, људе са простора СФРЈ и чак мало шире, она назива тим политички најкоректнијим изразом – "земљаци". То би били људи који разумеју језик којим се говори у новонасталим државама, а спаја их то што су чули за Брену.

Ту управо почиње заплет око продаје једног од најзначајнијих српских брендова.

Ако памтите Фахрету/Јелену/Брену, памтите и Тита и Југославију, а онда сте гарантовано упознати са појмом Гранд продукција. Онда сигурно знате ко је Саша

Поповић: сувласник бренда, шеф оркестра, хармоникаш који је Брену буквално носио на раменима – и уз то свирао бато!

Зато је одјекнула вест да је током викенда америчком инвестиционом фонду ККР продата Гранд продукција. Ту спадају, колико сам схватио: студио, уговори са певачима, музичка продукција, па чак и фамозни Гранд балет. Како су пословни уговори, логично, пословна тајна, једина сума која се у новинама помињала је, наводно, 15 милиона евра. Дакле, један домаћи бренд, ма шта ми о њему мислили, више није у власништву домаћег капитала. Продали смо песму странцима, тачније Америма, да се фигуративно изразим.

Почнимо од цифре. Уколико је аутентична, она нам говори много о природи естрадног бизниса. Очигледно, то је веома профитабилна економска грана, која доноси зараду. Иста цифра помињала се и пре готово 7 година, када је и Пецони покушао да прода своју телевизију, а Фоx и Б92 су купили Грци. За разлику од ТВ станица, ма како гледане биле, а којима је цена вишеструко пала, Гранд продукција практично исто вреди као и пре кризе. Инвеститори нису наивни – купили су компанију која је успела да неоштећена траје и развија посао.

Друго важно сазнање тиче се разлике између ТВ станице, која се сматра у Србији (очигледно анахроно) врхунским обликом медијског бизниса и продукције, која нуди цонтент, дакле садржај или нашки речено – програм. Без обзира да ли волите народњаке или стајлинг Салета Поповића, његов производ је тражен. Ова чињеница би морала да радује сваког аутора или уметника на овим просторима, јер признаје примат садржају, ауторству – на рачун бахатих власника фреквенције који сматрају да "по осећају" могу да накупују турске и латино серије, телешоп сегменте и почну да беру паре. Парадоксално или не, Брена и Саша Поповић су добили интернационално признање за своје ауторске, продуцентске и организационе способности.

Трећи део овог бизнис аранжмана тиче се панике која је настала међу естрадним уметницима. Сале и Брена су им деценијама били отац и мајка, па је логично што су се осетили као сирочићи. Многе од звезда су створили, развили, организовали мрежу клубова за наступе и систем менаџерисања, а ту су и делови драмског и играног програма: скечеви, балет, оркестри. Жељко Митровић је, објективно гледано, ту страна на губитку, јер губи важан сегмент програма. Не знам да ли су се Пинк и Гранд растали у љубави или не, али већ је најављено развијање Пинкове продукције Цитy као замене за Гранд. Певачи ће одједном добити прилику да се определе, између Пинка и Гранда, а конкуренција у овом послу може само бити позитивна ствар.

Подела се десила и на жанровском плану. Наводно ће Гранд са собом повести "класике" од Лепе, Ане, Брене до младих лица Звезда Гранда. Пинк ће вероватно на све начине покушати да придобије Цецу, Лукаса или Карлеушу, оно што се данас међу народњацима назива еуфемистички – "клупска музика".

Колатерална штета овог уговора биће и остатак програма Пинк телевизије, јер, помислите само: ако нема звезда и звездица Гранда, ко ће робовати на "Фарми", ко ће мезетити код Лее Киш, ко ће пресуђивати код Сање Маринковић у области породичног права у "Брачном судији", па то је катастрофа. Пинк ће морати под хитно да створи нову естраду, а онда смо пукли, или да почне да позива озбиљне госте у своје емисије – још више смо пукли!

Кабловска телевизија је однела још једну победу на још увек неуређеном медијском тржишту Србије. Петнаест милиона доказа да је домаћа ТВ понуда у нашој земљи директна последица неуређености, непримењивања законских прописа, недостатка контроле, политичких притисака и тајкунских мешетарења.

Зато Брена телефонира преко кабла и нета, тако гледа телевизију, тако детаљише са кевом о баклави.

За крај да цитирам натпис са торте коју су јој обожаватељи донели пред недавни концерт у Новом Саду, граду из којег је кренула: "Једна је Брена!"

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси