Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Београдска штампа каснила због косовског ПДВ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 03. 2014.

Аутор: Б. Радомировић Извор: Политика

Београдска штампа каснила због косовског ПДВ-а

На територију северног Косова, али и у српским срединама јужно од Ибра, јуче ујутру је дневна штампа дистрибутера „Фемили турс” стигла са закашњењем око три сата, док на киосцима „Вива про” није било београдске дневне штампе нити било ког издања која ова два дистрибутера из централне Србије допремају на територију Космета.

На интегрисаном прелазу Јариње, како за „Политику” каже Звездан Михајловић, дистрибутер „Фемили турса”, за четири општине на северу Косова албански цариници су захтевали да се ПДВ од 16 одсто плати на лицу места, мада су представници ове дистрибутерске куће до јуче дажбине измиривали петнаестодневно на царинском терминалу у Приштини.

– Били су упорни да платимо ПДВ, јер су казали да имају такво наређење, мада сам захтевао да ми се покаже званичан допис, имајући у виду да смо од 15. децембра дажбине плаћали на две недеље. Никакав папир нисам добио, трајало је својеврсно натезање више од два и по сата и на крају сам морао за око 1.500 примерака, што дневне што ревијалне штампе, да платим 271 евро. Уколико се настави са оваквом праксом, ми ћемо бити у губитку, јер нећемо моћи да исплатимо непродату штампу, па по овој рачуници месечно ћемо морати скоро 7.000 евра да дајемо за ПДВ, а нико неће хтети да нам обрачуна новине које нисмо продали, што фактички значи да их ми из свог џепа плаћамо – казао је за „Политику” Звездан Михајловић, уз нагласак да ће свакодневно плаћање ПДВ-а на Јарињу дистрибутерима одузимати најмање 45 минута, а за толико ће и каснити дневна штампа на коју су читаоци северног Косова навикли, тачније за коју знају да је на киосцима већ после пет сати ујутру.

У царини Косова кажу да 16 одсто за ПДВ мора да се плати, а Башким Арифи, регионални директор царине у јужној Митровици за „Политику” каже:

– ПДВ мора да се плаћа, а ми смо и раније дистрибутерима из централне Србије омогућили да то чине у Приштини. Није тачно да ми нисмо пропустили возила са дневном штампом, јер је истина да само захтевамо да се поштују закони Косова.

Наше правне службе регулисаће питање враћене робе, то јест дистрибутерима ће се вратити новац за оне новине које нису продате.

Арифи тврди да су цариници Косова на Јарињу тражили само плаћање ПДВ-а за ревијалну штампу, међутим Звездан Михајловић за „Политику” тврди да је платио тачно 271,75 евра за сву штампу коју је превезао из централне Србије, као и да је за тај износ добио потврду оверену од стране представника косовске царинске службе. Такође, Михајловић тврди да уколико се не изнађе неко друго решење и уколико званични Београд не стане на пут притисцима од стране Приштине, многи читаоци биће ускраћени за дневну штампу, јер оваквим начином плаћања, где се царини и ревијална штампа, и сва издања новина, било да се ради о онима који излазе петнаестодневно било месечно, дистрибутери ће бити у губитку.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси