Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари јуче обележили свој дан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 03. 2014.

Аутор: В. Ђуричић Извор: Дневник

Новинари јуче обележили свој дан

Новинари Србије јуче су обележили свој дан, 14. пут откако је установљен 2001. године. Дан новинара Србије обележава се поводом 14. (27.) марта 1791, када су изашле прве новине на српском језику - "Серпскија повседневнија новини" (Српске дневне новине).

- Честитам свим новинарима и посленицима јавне речи Дан новинара - навео је премијер техничке Владе Ивица Дачић у честитки, поручивши да су истина, слобода и правда, као темељи независног новинарства и професионалне етике, важан чинилац демократског развоја Србије.

Он је у истакао да су „те вредности део традиције српског новинарства и да обавезују новинаре да часно, професионално и одговорно обављају свој посао у интересу грађана и просперитета Србије”.

Удружење новинара Србије јуче је окупило средњошколце на предавању о значају фотографије у онлајн медијима. Широм Европе у току је недеља промоције дигиталне писмености, у чијем знаку је у УНС и протекло обележавање новинарског празника.

Славље није прошло без сећања на најстаријег у редовима седме силе: новинара, публицисту и редовног члана УНС Витомира Виту Бујишића. Рођен у селу Криваји испод Цера 3. октобра 1917, овај Шапчанин данас живи на Новом Београду. За својих 97 година живота, учитељ по образовању, који је врло рано је ушао у новинарске воде, у професији је за 66 година постигао све што се могло. Био је у писаним и електронским медијима: новинар у редакцији, дописник, главни и одговорни уредник, директор. И увек посвећен само своме перу, писаној речи, у чему није престао да се усавршава, да непрестано учи. Добитник је две награде за животно дело: УНС-а и Међународног фестивала „Село-Прес“. На предлог Савеза новинара Југославије 1965. добио је орден рада са златним венцом. Написао је више од 2.400 биографија новинара за Енциклопедију српског новинарства. Још увек бистрог ума и чисте душе наслеђене од оца свештеника, невероватно, али од бомбардовања наовамо објавио је 25 наслова, а прва књига понела је име „Осамдесет бесаних ноћи”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси