Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ново име у истрази убиства новинара Милана Пантића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 03. 2014.

Аутор: Мирослава Дерикоњић Извор: Политика

Ново име у истрази убиства новинара Милана Пантића

Драган Тешић, припадник некадашње Добровољачке гарде Жељка Ражнатовића Аркана, ново је име које се помиње у истрази убиства Милана Пантића, дописника „Вечерњих новости” из Јагодине, сазнаје „Политика”.

На његову умешаност у убиство јагодинског новинара указао је Станко Којић Геза (46), приликом саслушања у затвору у Фочи, где издржава вишедеценијску затворску казну због ликвидације бошњачких цивила у јулу 1995. године у Сребреници. И за самог Којића постоје извесне индиције да је умешан у Пантићево убиство.

Председник Комисије за истраживање убиства новинара у Србији Веран Матић, рекао је за „Политику” да је Којић изјаву у фочанском затвору дао у присуству представника српског и босанског тужилаштва.

– Виши тужилац Јагодине, који ради на случају убиства Милана Пантића, овлашћење за саслушање Којића пренео је на групу својих колега, који су отпутовали у Сарајево и уз присуство тужилаца Босне и Херцеговине га саслушали. Разговори су обављени у два наврата, а урађено је и полиграфско вештачење Којићевог исказа. Полиграфску проверу радио је вештак из Босне јер српском то није дозвољено по закону. Резултати вештачења биће нам послати наредних дана. Будући да не смем да износим детаље Којићевог исказа, казаћу само да ће се у наредном периоду радити на њиховој провери – казао је Матић.

Према незваничним информацијама, из Којићевог исказа могло је да се закључи да је он информације о убиству Милана Пантића имао непосредно пошто је оно извршено.

Којић, који се пре рата презивао Савановић је, према истим информацијама, навео још нека имена могућих учесника у убиству Пантића што би требало да буде добар пут у откривању убица.

„Политикин” извор близак истрази убиства Милана Пантића открива да истражни органи који раде на расветљавању овог случаја проверавају и умешаност Зорана Обреновића, званог Маљић, у овај злочин јер је неколико сведока, који су до сада саслушани, поменуло његово име. За Драгана Тешића се незванично сматра да је у бекству, и да под другим идентитетом живи у Немачкој.

На умешаност Станка Којића, Драгана Тешића и Зорана Обреновића прошле године, полицији је указао Југослав Петрушић, некадашњи припадник групе „Паук” чији су чланови били осумњичени за шпијунажу.

Он је 26. фебруара 2013. године, у својству грађанина, на лични захтев дао изјаву припадници Управе криминалистичке полиције. Изношењу Петрушићевих сазнања у вези са убиством јагодинског новинара, присуствовали су и адвокат Милорад Константиновић, стручњак за рачунарску технологију Бранка Ђуковић и пензионер МУП-а, Петрушићев сарадник, Милан Гламочанин.

– Драган Тешић се хвалио да је са Станком Савановићем 8. или 9. јуна 2001. године из Смедерева кренуо у Параћин да се види са човеком који ће им издати задатак да некога пребију. Нису имали таблице на аутомобилу, па их је саобраћајна полиција зауставила. После сат времена и ургенције неких људи, дозвољено им је да наставе даље. Одатле су отишли у Параћин да се виде са човеком од кога је требало да добију информације шта да раде. Пошто нису завршили посао, вратили су се у Смедерево, у стан у центру града у којем су биле смештене проститутке. Ту су остали до један или два часа изјутра када су их позвали и рекли им да поново хитно морају на састанак на аутопут, према Јагодини. Око пет-шест сати ујутру били су у Јагодини на лицу места – испричао је Петрушић пред инспекторима.

У наставку исказа, Петрушић је казао да је Тешића и Савановића „треће лице” довезло до места где живи Пантић, а да је из Тешићеве приче сазнао да је Савановић том приликом код себе имао дршку крампа која је била исечена на пола са заобљењем на крају”.

Он је инспекторима рекао и да је више пута позвао Тешића да оду заједно у полицију и предоче доказе о убиству Пантића и да му је он обећао да ће то урадити.

„Јагодинска пивара” као мотив

Као један од могућих мотива за убиство дописника „Вечерњих новости” из Јагодине, истражни органи узели су и Пантићеве текстове о малверзацијама у „Јагодинској пивари” и приватизацији цементаре „Нови Поповац”. Пантић је у више десетина текстова писао о малверзацијама некадашњег директора „Јагодинске пиваре” Јована Стојановића и осталих руководилаца предузећа.

У својим текстовима, наводио је да су раднике правосуђа у откривању мућки у пивари ометали политичари и функционери на високим положајима. Пантић је од 17. до 30. маја 2001, дакле две недеље пред убиство и осам месеци пре приватизације цементаре „Нови Поповац” објавио шест текстова на ову тему.

Текстови су објављени у „Вечерњим новостима” и локалном листу „Штампа” за који је Пантић писао под псеудонимом. У тим текстовима најавио је када ће фабрика бити приватизована, коме ће бити продата и по којој цени.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси