Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ћурувија: Инсистирам на истини
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 04. 2014.

Извор: Политика, Фонет

Ћурувија: Инсистирам на истини

Ниједној власти до сада није био приоритет да открије убице Славка Ћурувије, али мислим да Александар Вучић има неколико мотива зашто жели да се то убиство реши, изјавила је Јелена Ћурувија, ћерка новинара и власника „Дневног телеграфа” и магазина „Европљанин”, убијеног на Ускрс 1999. године. Она је у интервјуу сајту Истиномер, поводом 15. годишњице Ћурувијиног убиства, претпоставила да Вучић, који је у то време био министар информисања, има јаке мотиве да баш он да све од себе да се тај случај реши, али није желела да улази у то о којим је мотивима реч.

 

Према речима Јелене Ћурувије, пошто је у јануару ове године саопштено да су ухапшени осумњичени за убиство Ћурувије, стекао се утисак да је тај случај решен.

„То се тад, малтене, тако представило. То јесте велики помак у односу на 15 година ничега, али, с друге стране, знамо да је то тек почетак, оптужница још није подигнута, иако се прича да ће то бити ускоро”, рекла је Ћурувија.

Очигледно је да се 2005. године, када су помињана та иста имена и такође био покренут истражни поступак, није дошло до доказа, подсетила је Ћурувија, која сматра очигледним да тада није било политичке воље да се убиство разреши.

Од тада до сад, није било претерано много нових епохалних сазнања, јер су и сада актуелна имена која су и тада помињана, али инсистирам на томе да се дође до истине, поручила је Ћурувија.

Она не би волела да се неки људи оптуже само зато јер је тако лакше или да се сва кривица баци на неког ко више није жив. Према оцени Ћурувије, лако може да се оптужи неко ко је у овом тренутку „погодан”.

Не бих волела да се то деси, не кажем да се дешава, али желим да се дође баш до конкретних имена извршилаца и налогодаваца, нагласила је Ћурувија. За њу, при томе, није довољно што ће Вучић рећи да је Ћурувију убила држава, када је он био у власти.

Ћурувија, истовремено, подсећа да је до убиства њеног оца дошло после седам месеци прогона, у периоду који је обележило уништавање његових новина.

„Он је с колегама био на суду, одузимана им је имовина, и то крајње нелегално, биле су им изрицане и новчане казне, а све је рађено под тада донетим Законом о информисању”, рекла је Ћурувија.

Демократска држава, како она сматра, може се стварати једино ако смо сви спремни да се суочимо са стварима из прошлости.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси