Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бугарски новинари "преоткривају" југ Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 04. 2014.

Аутор: К. Т. Извор: Народне новине

Бугарски новинари "преоткривају" југ Србије

Представници седме силе из суседне Бугарске посетили су јуче Ниш у оквиру пројекта 'Новинарско преоткривање' који је отпочео прошле године и чији је циљ да приближи културолошке и историјске аспекте пограничног предела, као и природне знаменитости.

Пројекат се базира на међусобним, узајамним посетама бугарских и српских новинара, почео је 22. априла прошле године и реализују га три организације, два партнера из Бугарске и Центар за демократију и развој југа Србије са српске странe.

Укупан буџет нпојекта је око 80 хљада евра, а финансира се из ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска и Србија.

'До сада смо организовали два боравка новинара са југа Србије у Бугарској и било је више од 30 наших колега и колегиница који су посетили Бугарску. Ово је друга посота бугарских новинара Србији, отприлике четрдесетак новинара укупно је посетило југ Србије, Врање, Лесковац, Босилеград, Ниш, Пирот, Димитровград и културне и историјске знаменитости као и природне лепоте. Суштина пројекта јесте размена информација о ономе што поседује југ Србије и овај део Бугарске који се наслања на границу са овом области', објашњава Љиљана Стојановић, руководилац центра за демократију и развој југа Србије.

Она додаје да је идеја да се људима који живе са ове стране границе приближи живот оних других, а најбољи начин да се то уради, јесте да то ураде новинари.

Утисци гостију су веома позитивни, јер овакве посете и размене осим што богате лично искуство и културу, доприносе бољем упозавању и разумевању суседа и колега.

"Све оно што смо видели приликом боравка овде, на југу Србије, оставило је веома добре утиске на мене. Видим колико се Србија променила и како иде напред. Комуникација између наших земаља се стално побољшава и битно је да нам даје могућности да идемо заједно на пут ка Европи. Србија је добар пример како со земља и друштво могу мењати, рекао је Николаи Кристов, гост из Бугарске.

Део пројекта је и изложба фотографија које су настале у току међусобних посета, а која је отворена јуче у Нишком културном центру. Како је најавјљено. изложбу ће пратити и објављена публикација, такође као део пројекта.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси