Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Манири деведесетих још живе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 04. 2014.

Извор: Народне новине - Ниш

Манири деведесетих још живе

После нешто више од двадесет година РТС је симболично вратио пропуснице за улазак у зграду РТСа, члановима Извршног одбора Независног синдиката одузете 1993. године, људима који су одбили да учествују у ратнохушкашком новинарству. Догађа се то у дану када се навршава 20 година од нерасветљеног убиства новинарке Даде Вујасиновић.

Истовремено, манири из 90их живе и даље што показују свежи примери из неких таблоида који и данас поједине новинаре проглашавају страним плаћеницима. Шта се то променило у српским медијима а шта је остало исто? "Као некада изгледа пропусница", био је један од коментара некадашњих радника Радио телевизије Београд који су 1993. године у јеку ратне пропаганде званичног Београда били отерани са посла.

Пропуснице и подобност

"Имам част да вам у име Јавног сервиса европске Србије, Радио Телевизије Србије вратим пропуснице које никада нису ни смеле да вам буду одузете" рекао је Слободан Марковић, председник Управног одбора РТСа.

Удаљавање чланова Извршног одбора Независног синдиката и њихово слање на принудни одмор, каже даље Марковић, био је један од најупечатњивијих примера политичког прогона.

"Ми не можемо да вам надокандимо патње, изгубљене године и потрошено време, можемо само једним симболичким чином, а то је враћање пропусница, да вам одамо признање на храбрости коју сте показали у очувању интегритета новинара. То исто чинимо и у односу на све друге новинаре и сараднике Радио телевизије Београд и Радио телевизије Србије који су током 90их година изгубили посао или били под притиском да га напусте из идеолошких и политичких разлога", речи су које је Марковић у имe РТС а упутио нeкадашњим члановима Извршног одбора Независног синдиката.

Пропуснице су симболично враћене само члановима извршног одбора синдиката који су били међу великом групом запослених послатих на принудни одмор. Наши саговорници кажу да је преко хиљаду људи из различитих разлога послато на принудни одмор, а међу њима група новинара, техничара, инжењера који су били у синдикату су на принудни одмор послати из идеолошких разлога. Касније многи од њих добијају отказ под различитим објашњењима.

Затварање круга

За иницијатора враћања пропусница, књижевника и некадашњег уредника Драмског профама Филипа Давида овим је затворен један круг.

"Управни одбор РТСа извинио се гледаоцима за све оно што се догађало у програмима РТСа током 90их, а овај акт враћања пропусница ја прихватам као личну сатисфакцију, али и више од тога, то је заправо прекид Радио телевизије Србије са оним временом у којем су медији играли једну ружну улогу и у којем су много допринели да злочини који су почињени и патње становништва буду још већи", рекао је Давид.

Да ли је овај симболичан гест према некадашњим радницима Радио телевизије Београд могао бити начињен и раније? Тога се сам дотакао Никола Мирков, в.д. генералног директора РТСа.

Боље икад него никад

"Вероватно је требало да уследи и пре, али боље икад него никад и хвала на лепим речима Филиповим. Ја нисам имао прилику да самом себи додеим ту пролусницу будући да сам избегао да ми је узму јер сам нестао 11. јануара. Честитам вам и радујем се овом нашем сусрету", рекао је Мирков.

Четворо чланова Извршног одбора Независног синдиката се после петооктобарских промена вратило на телевизију, а међу 13 имена синдикалаца којима су 1993. затворена врата телевизије била је и Милица Лучић Чавић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси