Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јоца узима држави 500.000 евра?!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 04. 2014.

Извор: Блиц

Јоца узима држави 500.000 евра?!

Уколико ослобађајућа пресуда за организовање убиства хрватских новинара постане правоснажна, Сретен Јоцић може да наплати од државе три године и осам месеци неоснованог притвора.

Јоца Амстердам је као првоосумњичени за организовање убиства Ива Пуканића и Ника Франића провео близу 1.500 дана у притвору. Уколико ослобађајућа пресуда Специјалног суда постане правоснажна, Јоцић има право да покрене парнични поступак против државе и милионским износом наплати неосновани притвор у коме је био од 27. априла 2009. до 28. децембра 2012.

Ако се има у виду одштета коју су поједини грађани наплатили, Јоцић би дан у притвору могао да наплати до 10.000 динара. Износ који ће бити исплаћен на име одштете због неоснованог лишавања слободе, утврђује се у редовном парничном поступку, на основу слободног уверења судије. Води се рачуна о томе да ли су тужиоцу повређена још нека људска права.

Тужилац има право да доказује документима или саслушавањем сведока у којој мери је оштећен, након чега суд доноси коначну одлуку рекла је за „Блиц” Ида Никитовић, портпарол у Првом основном суду. Она напомиње да суд такође има у виду стандард грађана Србије, те да се одштете не могу упоредити с оним у развијенијим земљама.

Јоцић је раније правоснажно осуђен на затворску казну од 15 година због организовања убиства Горана Марјановића 1995. Законом о амнестији, казна му је умањена за четвртину, па ће у затвору морати да проведе још 11 година. Казну му додатно не може умањити притвор због убиства хрватских новинара јер за то не постоји законска могућност. Екипа „Блица” није јуче успела да ступи у контакт са Јоцићевим браниоцем, адвокатом Зденком Томановићем, и провери да ли ће његов клијент покренути парницу против државе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси