Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилац на потезу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 04. 2014.

Аутор: Ђорђе Одавић Извор: Нови магазин

Случај Ћурувија

Тужилац на потезу

Пре петнаест година мучки, с леђа, на Ускрс 11. априла убијен је власник Дневног телеграфа и недељника Европљанин Славко Ћурувија, а судећи према најавама највиших државних званичника, представника Комисије за истраживање убистава новинара, али и тужилаштва, ускоро се може очекивати и званично подизање оптужнице за ово криминално дело.

 

У краткој изјави за Нови магазин тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић, у чијој је надлежности истрага убиства Ћурувије, наводи да очекује да истрага буде ускоро завршена.

“Истрага је у току и капацитети Тужилаштва су ангажовани на овом случају. Спроведене су бројне истражне радње и веома сам задовољан и радом и резултатима”, рекао је за Нови магазин Радисављевић.

Оптимизам из Тужилаштва, али и Комисије за истраживање убистава новинара чијим је напорним радом дошло до помака у истрази, доказује да постоје озбиљни показатељи да ће српска јавност коначно чути истину о ономе шта се дешавало у месецима пре убиства Ћурувије, као и праве разлоге зашто су највиши државни функционери одлучили да га убију.

Оптимиста је и председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић. Он је за Нови магазин подсетио да су српска јавност, Ћурувијине колеге и породица, све време знале ко је одговоран за његову смрт и да су се убице годинама скривале од лица правде, али да је сада, уз помоћ државе, покренут механизам који ће довести до њиховог извођења пред суд.

“Први пут од Славковог убиства његова породица и колеге су дошле на место на којем је преминуо с надом да ће се сазнати ко је убио и ко је наредио да се убије Славко Ћурувија. Надам се да ће се открити имена и убица и налогодаваца и надам се да још једном нећемо бити разочарани и повређени, ако се испостави да смо и даље друштво у којем су злочинци јачи од државе”, рекао је Обрадовић.

Као и код убиства премијера Зорана Ђинђића и расветљавања злочиначког пута Јединице за специјалне операције и земунског клана, пресудну улогу у размонтиравању криминалне структуре има сведок из редова баш тих структура. Реч је о Милораду Улемеку Легији, правноснажно осуђеном на 40 година затвора због организације убиства премијера Србије Зорана Ђинђића 2003. године, због чега и не може да добије статус сведока сарадника. Поред њега, Тужилаштво је добило и још неколико сведока чија се имена чувају у највећој тајности, а чија су сведочења пружила драгоцену помоћ у слагању сложене слагалице убиства Ћурувије.

Легија је као осумњичене навео некадашњег шефа ДБ Радомира Марковића и припаднике ДБ Мирослава Курака, Милана Радоњића и Ратка Ромића. Марковић је у затвору, Курак је “недоступан” органима гоњења, а ову последњу двојицу полиција је експресно средином јануара спровела у притвор. Баш прошле недеље Апелациони суд у Београду је за два месеца продужио притвор Радоњићу и Ромићу, јер сматра да и даље постоје околности које указују на опасност од бекства и да би могли ометати кривични поступак утицањем на сведоке. Апелациони суд је навео и да су начин извршења дела и тежина последице кривичног дела довели до “узнемирења јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка”.

“У прилог оваквом закључку иде и чињеница... да петнаест година од момента извршења кривичног дела нису откривени извршиоци... да се ради о убиству новинара Славка Ћурувије које је по свом начину извршења свих протеклих година изазивало велику медијску пажњу, нарочито интензивирану последњих неколико месеци”, навео је Суд.

Апелациони суд у Београду истакао је и да притвор Ромићу и Радоњићу може да траје најдуже до 13. јуна 2014. године, када истиче и рок од шест месеци према којем може да буде подигнута оптужница од тренутка покретања истраге. Комисија за истраживање убистава новинара је и нагласила у свом саопштењу поводом годишњице убиства Славка Ћурувије да се нада да ће оптужница бити подигнута пре истицања тог законског рока.

И Ћурувијина супруга Бранка Прпа је прошле недеље, на обележавању годишњице атентата, нагласила да остаје да се види да ли је прикупљено довољно материјала за подизање оптужнице. “Не сматрам да је политичка ситуација сјајна када је у питању контекст овог убиства, али мене не интересује политичка ситуација, већ снага институција правне државе. У интересу успостављања правне државе и демократије морају се демаскирати прикривени центри моћи који су коришћени у овом убиству и приликом других обрачуна са неистомишљеницима власти”, рекла је Прпа.

Неко у затвору, неко у Африци

Шеф Државне безбедности Радомир Марковић осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО у атентату на вођу СПО Вука Драшковића на Ибарској магистрали 3. октобра 1999. И Радоњићу и Ромићу се суди за помагање у покушају убиства Драшковића у Будви 2000. године. Обојица су добила вишегодишње казне затвора, али та је пресуда оборена и наложено је ново суђење.

Према информацијама старим неколико година, Курак се налази у Африци, где ради као стручни водич за ловне сафарије. За њим је расписана међународна потерница.

Фондација Славко Ћурувија: А морална одговорност?

Јелена Ћурувија, ћерка убијеног новинара, покренула је недавно Фондацију “Славко Ћурувија”. На годишњицу убиства Фондација се огласила саопштењем у којем су навели да “још нема одговора на питање ко су налогодавци убиства”, као и да морална одговорност оних који су учествовали у власти у време убиства није покренута.

“Вредности за које се борио Славко Ћурувија, као што су слобода говора и право уредника да сами уређују своје новине у складу са стандардима професије, али и по закону, још нису достигнуте”, наводи се у саопштењу. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси