Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Општина Нова Варош: Тендер за информисање према председниковој листи жеља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 04. 2014.

Аутор: Р.Др.М. Извор: Вечерње новости

Општина Нова Варош: Тендер за информисање према председниковој листи жеља

Председник Општине Нова Варош Димитрије Пауновић волео би да гостује или да се о његовом граду прича у „Експлозиву“, „Ексклузиву“, „Булевару“... И баш према својим жељама скројио је и конукурс за јавну набавку „информисања јавности“.

 

Направио је списак жеља и позвао телевизије да дају понуде само за програме који су по његовој мери. Реаговало је и Удружење новинара Србије и затражило да се овај нечувени конкурс поништи. Тако су се на списку нашле вести ТВ Прва, „Тачно у 9“, „Тачно у 1“, „Експлозив“ и „Ексклузив“. Пожељан је и „Национални дневник“ ТВ Пинк, а на ову телевизију Пауновић је сместио и „Булевар“ конкурентске Б92. Ту су и дневници ТВ Хепи и „Свет плус инфо“, али и две емисије о селу. Општина је рада да суфинансира и новинске агенције Танјуг и Фонет.

Штампа и радио мање су, изгледа, битни, па је на конкурс могао да се пријави било ко. За свој потез први човек Нове Вароши има оправдање. Он каже да нико не може да му ускрати право да општину на чијем је челу рекламира у најгледанијим телевизијским емисијама. Не видим ништа спорно у томе што желимо да се промовиш емо у ударним терминима електронских медија објашњава за „Новости“ Димитрије Пауновић.

Какву бисмо корист имали да о нама извештавају медији са лошим рејтинзима и у ноћним терминима, када нико не гледа. Уосталом, како год да је био срочен текст конкурса, нашао би се неко ко би му нешто замерио. Јавни позив нисам писао ја, већ општинска служба за јавне набавке. Уколико су прекршили закон, грешку ће да исправе. Пауновић каже да нико од учесника јавне набавке није уложио примедбу на процедуру јавне набавке.

Како ова листа жеља не би била спроведена у дело, УНС је затражио поништавање конкурса и заустављање дискриминације медија који се нису нашли у Пауновићевом најужем избору. Овакво условљавање медија у супротности је са медијском стратегијом која предвиђа пројектно финансирање медија за информисање локалне и шире заједнице, а не за информисање о раду јавне управе у унапред одређеним емисијама по избору локалних функционера поручују из Удружења новинара Србије. 

Крива телевизија 

Док новинарски еснаф оптужује Пауновића да их дели на пожељне и неважне, први човек Нове Вароши тврди да иза целе ујдурме око конкурса стоји локална телевизија Енигма. Он каже да су се челници овог медија побунили против њега, незадовљни што их није било у јавној набавци.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси