Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Темељна истрага погибије новинара РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 04. 2014.

Извор: Политика

Темељна истрага погибије новинара РТС-а

Комисија за истраживање убистава новинара саопштила је јуче, поводом петнаесте годишњице погибије техничког особља Телевизије Београд, 23. априла 1999, да ће тај злочин испитати темељно и потпуно. Породице жртава су већ урадиле велики део посла, прикупивши знатан број индиција или доказа о могућем жртвовању радника Телевизије и о наредбодавцима тог жртвовања.

 

Међутим, за разлику од остала три случаја из делокруга комисије, надлежно тужилаштво се није активно укључило у истрагу и процесуирање поднетих доказа, а с друге стране, није ни затворило случај.

Пажња комисије, наводи се у саопштењу, у овом тренутку окренута је ка Војсци и Министарству одбране, пре свега зато што није до краја утврђена улога надлежних служби Министарства одбране СРЈ, а постоје индиције да поменуто министарство располаже и извесним документима из којих проистиче да су војни и државни врх тадашње државе били правовремено упозорени на тачан час напада.

Комисија ће се, одмах по формирању нове владе Србије, обратити министру одбране, са захтевом за свесрдну помоћ у истраживању овог случаја.

Затражени су и одговори од НАТО-а о томе ко је донео одлуку о гађању медијске куће за коју је било евидентно да није евакуисана и да у њој раде цивили, да је то јединствен случај у историји да је гађан један медиј са таквим последицама, жртвама и разарањима. Да ли су представници ове алијансе и на који начин упозорили власти Југославије да ће зграда РТС-а бити гађана?

Затражени су и подаци о комуникацијама из тог периода који би могли указати на то ко је све одговоран за жртве, наводи се у саопштењу комисије, која ће се ангажовати и на промени ставова о овом догађају и у светским оквирима, а поводом закључка организација Амнести интернешенел да је реч о ратном злочину.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси