Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  АНЕМ протестује због поновног покретања поступка јавне набавке за услугу јавног информисања за Град Пожаревац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 04. 2014.

АНЕМ протестује због поновног покретања поступка јавне набавке за услугу јавног информисања за Град Пожаревац

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) оштро се противи спровођењу јавне набавке за услуге јавног информисања коју је недавно расписао Градоначелник и Градско веће Пожаревца, имајући у виду да је у потпуности у супротности са Стратегијом развоја система јавног информисања у Републици Србији до 2016. године (Медијска стратегија).

 

АНЕМ захтева поништавање поступка јавне набавке и расписивање Јавног конкурса за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања у складу са критеријумима које предвиђа Медијска стратегија.

АНЕМ апелује на органе локалне самоуправе да престану са праксом злоупотребе института јавне набавке којом се изиграва принцип искључивог пројектног финансирања из јавних фондова које је поставила Медијска стратегија.

АНЕМ сматра да је неприхватљиво да се информисање од интереса за грађане на локалном нивоу третира као било која друга услуга, имајући у виду да је јавно информисање специфична област, која има јаке социјалне импликације и која је уређена и постављена на потпуно другачијим основама.

Медијска стратегија јасно и недвосмислено прописује да се јавни интерес у области јавног информисања остварује суфинансирањем пројеката, по јединственој методологији, имајући у виду прописе о контроли државне помоћи, и то без обзира на то да ли се као давалац средстава јавља Република, Аутономна покрајина, или јединица локалне самоуправе (Град или Општина).

Јавни интерес у области јавног информисања, између осталог, подразумева производњу и објављивање „општих информативних и специјализованих медијских садржаја од значаја за живот и рад грађана у локалним и регионалним заједницама“, критеријуми за избор пројеката се односе на квалитет садржаја који конкретан медиј нуди, а о избору пројекта одлучује „независна комисија“, састављена од компетентних представника јавности, професионалних удружења и сектора који се не финансира из буџета.

АНЕМ подсећа и на то да је у појединим извештајима ЕУ апострофирано да је флексибилан систем буџетског финансирања који је, између осталог, задржан и код појединих локалних самоуправа један од примера угрожавања равноправног  третмана медија на тржишту и омогућавања тзв. “меке цензуре”, што спречава развој слободних и независних медија.

 АНЕМ се обратио Градоначелнику Пожаревца захтевајући поништавање поступка јавне набавке и расписивање јавног конкурса по правилима које предвиђа Медијска стратегија, а истим поводом је обавестио и Министарство културе и информисања о неуједначеној пракси у додели средстава медијима на локалном нивоу. 

Текст писма упућеног Градоначелнику Пожаревца захтева можете погледати овде.

Текст писма упућеног Министарству културе и информисања можете погледати овде

Председник АНЕМ-а,

Милорад Тадић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси