Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Учестале ТВ промоције Кристијана Голубовића, актера филма “Видимо се у читуљи”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 04. 2014.

Аутор: Љ. Малешевић Извор: Дневник

Учестале ТВ промоције Кристијана Голубовића, актера филма “Видимо се у читуљи”

Учестало је телевизијско појављивање Александра Кристијана Голубовића (јединог преживелог актера документарца “Видимо се у читуљи”), којег је већ Виши суд у Београду осудио на 14 година затвора због трговине дрогом, а на слободи је јер чека коначну одлуку Апелационог суда. Прексиноћ је са “Пинка” слао поруке против криминала, али и промовисао свој лик, тело и дело. Појавио се у улози водитеља шоу-емисије, постављао гостима питања, а на крају и цртао.

 

Криминолог др Златко Николић објашњава за “Дневник” да је Голубовић искористио прилику да се покаже у светлу у којем жели и да му се ту нема шта замерити, али да се друштво мора замислити да ли национална ТВ фреквенција обавезује на правила понашања и поруке које се шаљу.

- Каква је потреба да се емитује овакве емисије и доводе у студио овакви ликови? Код нас се помешало градиво шта јесте, а шта није ексклузива. Такве се телевизије не могу играти оним што је погрешан модел за опонашање код младих.

Чак и да је унапред писало “није за ту и ту старосну популацију”, заинтересованима не можете забранити да код куће гледају Голубовића. Кад доводите неког ко има природну потребу да себе представи у другом светлу од слике о њему стечене из силних пресуда и бројних тетоважа, криви су они који га зову да гостује - каже Николић.

Ако овако наставимо, напомиње, код младих ће се учврстити уверење да ако буду као Кристијан, једног дана ће и они бити главни и на телевизији.

- Помислиће да је то лакши пут до остварења оног што они већ сматрају својим циљем, а то је да имају пара и буду познати. Постаће им то јасан сигнал шта треба да ураде – разбију неки излог, неког пребију, мало припуцају, онда ће бити на ТВ-у или ће им се дивити неки нови клинци. Не сме се заборавити да је за улазак у неке криминалне или деликвентне групе главни ресурс то да ли си неког пребио, убио, украо... Јер је то  вредносни систем субкултурних и криминалних група – објашњава Николић.

Он не сумња у Голубовићеве поруке младима да не крену његовим путем, али верује да је то мало ко од оних који у њему већ виде хероја чуо.

- Ни најокорелији криминалац не жели својој деци то што су они доживели и да буду то што су они. Али не верујем да овакве емисије имају било какву васпитну поруку. То је нека врста јефтине забаве. Много морбидног и црних хроника има на програмима, где се такође приказују криминалци који постају битни јер су постали “виђени” – закључује Николић.

Социјални психолог проф. др Бора Кузмановић оцењује “скандалозним” појављивање Голубовића на каналу са националном фреквенцијом.

- То је скандалозно. Ти жестоки момци, проблематични, осуђивани, постају полако узори за младе, тако што се истиче њихова снага, вештина, сналажење, буран живот, да имају доста пара, да су авантуристи, а ово је сада директно нуђење таквих модела – каже за “Дневник” Кузмановић.

Млади су, додаје он, и спонтано следили неке од тих узора, кренувши странпутицом, а поједини медији су томе доприносили.

- Ово је баш “убадање у очи” и није прва емисија где је он “главни јунак”. Све те телевизије желе да се истичу, али ваљда мора постојати нека граница. Не знам зашто РРА не реагује – пита се професор Кузмановић.

И он сматра да млади заправо не чују Голубовићеве поруке.

- Ваља испитати како то млади виде, али и без тога је видљива опасност да прихвате Кристијанов начин живљења и све што је супротно ономе што их учи школа. Од ње су јаче поруке које долазе преко моћних медија да се можда исплати понекад не само красти, већ и примењивати силу, па бити и у затвору.

Поготово је то опасно за децу која су на ивици асоцијалног понашања, или су је прешла, почињу да се диве сили, снази, вештини, сналажењу, за које ни затвор није тако опасна ствар, која је повезана за неким тзв. успехом у животу, а овај се представља као успешан у томе што је свашта радио, а остао жив – наводи Кузмановић.

Протест новинарских удружења

Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије протествовали су јуче због телевизијског промовисања Кристијана Голубовића. УНС апелује на медије да не дозволе да се особе осуђене за кривична дела, јавности, а пре свега младима, представе као пожељан модел понашања, док НУНС позива РРА и Савет за штампу да спрече отворену промоцију криминала и насиља као друштвено прихватљивог понашања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси