Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВ претплата поново од 2016 године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 04. 2014.

Аутор: И. М. - Р. ДР. Извор: Вечерње новости

ТВ претплата поново од 2016 године

Обећање које је Влада Србије дала пре готово годину дана да ће телевизијска претплата да буде укинута још није испуњено, а већ сада се зна да ће та одлука бити кратког рока.

Према сазнањима „Новости“, радна група за израду нових медијских прописа најближе је решењу да се од 2016. поново и трајно уведе плаћање ТВ сигнала.

Како усвајање медијских закона касни, грађани ове године програме јавних сервиса РТС и РТВ плаћају двоструко - кроз претплату, али и из буџета. Због мале стопе наплате, Влада Србије издвојила је из овогодишњег буџета 7,5 милијарди динара за рад ове две медијске куће. Двоструко финансирање требало је да буде кратког даха, али се одужило због избора и паузе у скупштинском раду. Кад закон о јавним сервисима, за који се чека зелено светло из Брисела, подржи већина посланика, претплата би требало да буде привремено укинута. Тада ће остати само буџетска помоћ, и то до краја 2015. године. После тога трошак рада јавних сервиса мораће поново да падне на грађане.

- Разматрамо два модела плаћања, али у сваком случају бисмо одвојили претплату од рачуна за електричну енергију - сазнајемо у радној групи за израду медијских закона.

- Једна опција је увођење инкасаната који би од врата до врата наплаћивали задужења. Други могући модел је слање рачуна грађанима на кућну адресу.

Проценат наплате претплате драстично је смањен последњих година, а посебно од маја 2013. године када је најављено њено укидање, које се до данас није догодило. И баш због малих прихода од уплата грађана, држава је морала да интервенише и дотира 7,5 милиона динара како би Радио-телевизија Србије и РТВ Војводине могле да преживе. Процењује се да тек око трећине грађана плаћа претплату и да је РТС прошле године, уместо 2,5 милијарди динара, успео да наплати непуних 379 милиона динара. Зависно од месеца, проценат наплате варирао је током 2013. године од 16 до 43 одсто.

У ишчекивању коначног решења за наплату ТВ претплате, у јавности је пукао глас да је РТС на 390.000 кућних адреса неплатиша послао тужбе. У циркуларном писму које кружи друштвеним мрежама позивају се грађани да не примају ове акте и да се не одазивају на позиве јавног сервиса. У РТС јуче нисмо успели да проверимо ову информацију. Међутим, вест о офанзиви на несавесне гледаоце највероватније није истинита, јер приватни извршитељи, преко којих би требало да иде принудна наплата, још нису добили     ниједан предмет јавног сервиса.

Усвајање на лето

Формална обустава садашње обавезе плаћања претплате могла би да ступи на снагу овог лета. Сет медијских закона требало би да се нађе на дневном реду парламента одмах по формирању нове владе. Медијски закони су саставни део поглавља 23, које се тиче медијских слобода и права на изражавање и држави су веома битни због придруживања ЕУ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси