Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Укидају претплату за РТС, али не знају кад
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 04. 2014.

Аутор: М. М. С. Извор: Информер

Укидају претплату за РТС, али не знају кад

Обећање Владе Србије од пре готово годину дана да ће се укинути претплата за РТС још није испуњено, а вероватно неће бити ни у скорије време. Наиме, у надлежном Министарству културе и информисања кажу да се ради на измени закона, али не могу да прецизирају кад ћемо престати да плаћамо претплату на јавни сервис.

На питање Информера кад се може очекивати укидања РТВ претплате, помоћник министра информисања Саша Мирковић одговара да је у овом тренутку тешко дати тачан одговор.

- Укидање претплате је у вези са усвајањем медијских закона чија је израда у завршној фази. Постојање РТВ претплате се базира на Закону о радиодифузији, који ће се примењивати до усвајања нове медијске регулативе - каже Мирковић.

Паре из буџета

Он није могао да објасни ни зашто грађани РТС тренутно финансирају двоструко, односно преко рачуна за електричну енергију и индиректно, преко буџета, из ког се такође издваја новац за функционисање јавног сервиса.

- Још се ради на тексту Нацрта закона о јавним медијским сервисима, тако да је тешко одговорити на питање у вези са будућим финансирањем Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине - поручује Мирковић.

Подсетимо, због великог броја грађана који су одустали од плаћања РТВ претплате Влада Србије је ове године издвојила чак 7,5 милијарди динара за јавни сервис. Двоструко финансирање требало је да буде кратког даха, али се одужило због избора и паузе у скупштинском раду. Међутим, још већи је проблем што претплата може бити укинута само привремено, до почетка 2016, за кад се најављује њено поновно увођење.

Генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић сматра да претплату не треба укидати.

- Држава је најодговорнија за немаштину у јавним сервисима и сматрам да не треба укидати ни подршку из буџета, све док РТС и РТВ не стану на ноге.

Очекујем да ће то бити за две-три године, тако да би тек тад тебало да укинемо буџетско финансирање. Претплата је предуслов за независност јавних сервиса, посебно кад у буџету постоји огроман јавни дефицит - сматра Брајовић.

Процењује се да је РТС прошле године, уместо 2,5 милијарди динара успео да наплати непуних 379 милиона динара, јер нема основ за покретање тужби против дужника, што грађани вешто користе.

Тешко до наплате

Немогућност јавног сервиса да наплати тужбе против грађана који не плаћају претплату последица је тога што се она плаћа преко „Електропривреде Србије“ (ЕПС), а рок застарелости дугова је 12 месеци. С друге стране, ЕПС не може да тужи дужнике зато што не производи ТВ програм, тако да су мали изгледи да ће јавни сервис наплатити дугове.

Мој угао

Милош Рајковић, Савет РРА

Лепо сте приметили да се укидање претплате отегло, али имам утисак да ћемо плаћање тешко избећи. Уколико је претплата цена опстанка јавног сервиса, спреман сам да је плаћам довека.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси