Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Удружење спортских новинара Србије пред гашењем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 04. 2014.

Аутор: А. Милетћ Извор: Политика

Удружење спортских новинара Србије пред гашењем

Удружење спортских новинара Србије (УСНС), основано 1953. године, искључено је из спортске породице Србије одлуком претходног Министарства омладине и спорта којом је предстало да се финансира из буџета и сврстано у невладине организације. На то указује председник УСНС Владимир Дедић док објашњава како је организација која окупља скоро 400 спортских новинара из целе земље остала без средстава за рад и сада јој, како наглашава – прети гашење!

– Одлука Министарства датира још од претпрошле године и нама је потпуно неразумљива. Покушали смо да дођемо до тадашње министарке, званично и незванично, на разне начине, да укажемо на апсурдност такве одлуке, али нисмо успели, били смо једноставно игнорисани. Удружење спортских новинара је и придружени члан Спортског савеза Србије и даје значајан допринос раду овог савеза.

Такође придружени смо члан Удружења новинара Србије и издвајамо део чланарине УНС-у. Али, помоћи није било. Имамо Скупштину, Извршни одбор и остале органе. Чланови смо Светске асоцијације спортских новинара (АИПС), као и Европске (УЕПС). А ето, морам да кажем, нисмо успели да добијемо ни једну једину канцеларију у дому новинара Србије у Ресавској улици...

Председник УСНС посебно истиче међународне обавезе и активности тог удружења:

– После раздвајања Србије и Црне Горе, 2005. године, вратили смо српско Удружење у међународну породицу спортских новинара и врло брзо својим радом и активностима стекли поштовање и поверење. Чак смо у два наврата добили понуду да Србија, односно Београд, буде организатор конгреса АИПС-а. То је манифестација која окупља скоро 200 спортских новинара са свих континената и представља част и лепу прилику за сваку државу да се представи свету. Конгреси су увек и позорница за промоцију великих спортских такмичења, олимпијских игара, светских првенстава, универзијада, отварају их председници држава , премијери и највиши државни званичници. На жалост ни те понуде нисмо могли да представимо ником у министарству.

„УСНС једноставно није невладина организација нити то може да буде”, говори даље председник УСНС:

– Имамо скоро 400 чланова , од којих један број плаћа чланарину, али већина због мизерних примања не може. Чак и неке редакције нису у стању да плате за своје новинаре. Ради се о приходу  на годишњем нивоу од око 150.00 динара. А активности нису безначајне. Док смо имали средства одржавали смо семинаре у градовима Србије, едуковали младе спортске новинаре, али сад је то немогуће.

Од активности Дедић посебно истиче поновно установљавање награда, односно признања најбољим спортским новинарима и проглашење спортисте године које се одржава у децембру.

– У прво време могли смо да доделимо и симболичних 20.000 динара као награду најбољим новинарима, али ево већ другу годину осим за салу и плакете немамо средстава. У децембру смо доделу признања организовали  у Скупштини града, захваљујући разумевању људи задужених за спорт у граду и личним познанствима, на чему смо им захвални. Али будућност је сасвим неизвесна.

Прошле године УСНС је био и домаћин члановима Извршног комитета Европске асоцијације , за који смо, као домаћини и организатори добили све похвале. Али уз помоћ, понајвише људи Спортског савеза Србије, односно Александра Шоштара и Одбојкашког савеза и Александра Боричића, успели смо да затворимо финансијску конструкцију и – остали без динара.

У својим активностима Дедић посебно истиче издавање магазина „Спорт у Србији”, периодичне публикације на енглеском и српском језику који се, у сарадњи са Министарством иностраних послова и Туристичком организацијом Београда бесплатно шаље свим нашим дипломатско-конзуларним представништвима у иностранству, а у Београду се налази на туристичким пунктовима. Каже да у бившем ЈАТ-у нису хтели да у својим авионима имају магазин „Спорт у Србији”.

– Магазин је репрезентативан у сваком погледу и приказује достигнућа наших спортиста на великим међународним такмичењима, достигнућа која су иначе, непозната странцима. То су подвизи наших стрелаца, атлетичара, одбојкаша, и других, тзв. малих спортова која су вредна у светским размерама. И ту смо дошли у ћорсокак – каже председник УСНС. – Покушали смо да конкуришемо у Министарству културе, али смо одбијени. Парадокс је да људи који су били у комисијама, наше колеге новинари, нису препознали вредност једног таквог пројекта. Издвојена су огромна средства за стотине невладиних организација, док је један овакав пројекат игнорисан.

Значај и улога Удружења спортских новинара, наводи Дедић, огледа се и у активностима на издавању легитимација спортским новинарима са којима наше колеге могу да уђу на све спортске приредбе у земљи, осим кошаркашких.

– Као чланови АИПС-а задужени смо да утичемо на побољшање услова рада наших новинара на стадионима. Стандарди Фифе и Уефе су веома строги и у овом тренутку смо у завршној фази потписивања Споразума са Фудбалским савезом Србије о обезбеђењу европских стандарда за извештаче на фудбалским стадионима. Такође, ангажовани смо у Савету владе Републике Србије за борбу против насиља на спортским борилиштима, као и у Радној групи за измену Закона о прекршајима који се односе на насиље на и око спортских борилишта. Први човек УСНС на крају каже:

– После свега, остаје нам само да на овај начин упутимо апел спортској и другој јавности и укажемо на апсурдност да се једно удружење са традицијом дугом више од пет деценија, чији је оснивач био Радивоје Марковић, легенда не само спортског новинарства у овој земљи, Марко Марковић и многи други новинари, значајни спортски посленици, буде угашено. Очекујемо да ће нови министар спорта, кад се упозна са ситуацијом, имати више разумевања за статус спортских новинара у Србији.

Угрожено издавање АИПС легитимација

„Удружење спортских новинара Србије једино је овлашћено за издавање АИПС легитимација које омогућују новинарима из било које земље да могу несметано и бесплатно да присуствују и извештавају са било ког  спортском догађају у свету и користе бесплатне интернет везе. Посебно је важно што је поседовање ове легитимације обавезно када су у питању акредитације за највеће спортске манифестације попут олимпијских игара, светских и европских првенстава у фудбалу, кошарци, одбојци, атлетици, итд. Гашењем УСНС српски спортски новинари остали би без овог неопходног документа”, истиче Дедић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси