Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оптужница за убиство Ћурувије до краја маја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 05. 2014.

Аутор: Д. Чарнић Извор: Политика

Оптужница за убиство Ћурувије до краја маја

Истрага убиства Славка Ћурувије, власника листова „Дневни телеграф” и „Европљанин”, требало би да буде окончана до краја ове седмице, изјавио је јуче за „Политику” Миљко Радисављевић, специјални тужилац. „У току ове седмице биће испитани преостали сведоци и одлучићемо о процесним предлозима одбране, тако да ће последња истражна радња коју је тужилаштво планирало да спроведе у овој фази поступка бити обављена 16. маја.

 

У досадашњем току истраге није било застоја, ни прекида. У континуитету су испитивани сведоци, претресан и анализиран садржај одузете техничке опреме. Тужилаштво је задовољно резултатима спроведене истраге, јер су се бројни сведоци детаљно изјаснили о околностима које су им познате”, изјавио је тужилац, додајући да ће те изјаве, заједно са другим прикупљеним доказима, омогућити брзо доношење дугоочекиване одлуке.

То значи да би оптужница за убиство Ћурувије могла да буде подигнута већ у мају.

У Тужилаштву за организовани криминал јуче је саслушан Ратко Љубојевић, некадашњи оперативац Државне безбедности, деветог одељења задуженог за тајна праћења. Његов исказ, као и изјаве до сада саслушаних сведока, службена су тајна. Данас би требало да буде саслушан припадник истог одељења Небојша Соковић, а у петак, као последњи сведок биће саслушана Бранка Прпа, очевидац убиства. Адвокат Слободан Ружић, правни заступник Ћурувијиних ћерке и сина демантује медијске спекулације да је у истрази било застоја.

„Тужилац предузима и друге радње у истрази, а не само саслушања сведока, али заступницима оштећених није познато шта још тужилаштво истражује. Не може да се тврди да само зато што месец дана нису саслушавани сведоци, тужилаштво ништа не ради, јер је могуће да се прибављају и материјални докази. Мислим да истрага иде својим током”, казао је адвокат Ружић.

Подсећамо, истрага се води против четворице бивших припадника Државе безбедности - Радомира Марковића, Милана Радоњића, Ратка Ромића и Мирослава Курака, због сумње да су учествовали у убиству Ћурувије.

Од покретања истраге 14. јануара, сведочили су некадашњи шеф ДБ Јовица Станишић, оснивач ЈСО Франко Симатовић, бивши заменик начелника БИА Милорад Брацановић, и бројни функционери и припадници Државне безбедности, као и Биљана Пејовић, удовица Луке Пејовића, својевремено повезиваног са убиством Ћурувије.

Саслушани су сведоци сарадници Дејан Миленковић Багзи и Миладин Сувајџић, као некадашњи чланови „земунског клана” Милош и Александар Симовић, а исказ је дала и Ћурувијина ћерка Јелена. Радоњић и Ромић су у притвору, Марковић је у затвору у Пожаревцу, а Курак није доступан правосудним органима и за њим је расписана међународна потерница. Д. Чарнић

У петак као последњи сведок биће саслушана Бранка Прпа, очевидац убиства

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси