Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари не дају ЈМБГ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 05. 2014.

Аутор: З. Рајић Извор: Вечерње новости

Новинари не дају ЈМБГ

Овдашњи новинари побунили су се против захтева локалне самоуправе за акредитовање извештача са седница СО Врбас. Од њих је, наиме, затражено да доставе јединствени матични број грађана (ЈМБГ), две фотографије, акт редакције и адресу становања, што је доживљено као угрожавање новинарских слобода и права.

 

Тим поводом су с челницима локалне власти разговарали представници Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) и Мисије ОЕБС у Србији, којима су се медијски посленици из ове општине пожалили и на неједнак третман информативних кућа.

Пошто ниједан од новинара није у постављеном року до 30. априла доставио тражене податке за акредитацију, у њихово име су с представницима локалне самоуправе разговарали председник Извршног одбора НДНВ Недим Сејдиновић и Мирослав Јанковић из медијског одсека Мисије ОЕБС. Оцењено је да захтев за акредитацију садржи елементе који су противзаконити и угрожавају слободу медија.

Посебно је захтев дискриминаторски према представницима такозваног грађанског новинарства, односно новинарима слободним стрелцима, који нису везани ни за једну редакцију. Имали смо врло конструктиван разговор с функционерима општине, који су показали добру вољу да избаце проблематичне тачке из захтева за акредитацију истакао је Недим Сејдиновић. После боравка представника НДНВ и ОЕБС, новинари су од општинске управе истог дана добили допис у којем се за акредитацију више не траже ЈМБГ и адреса становања.

Новинари су у обраћању НДНВ и ОЕБС истакли и да нова власт у Врбасу, конституисана новембра 2013. после ванредних локалних избора, није одржала ниједну конференцију за медије, да је престала да шаље материјал за седнице СО и најаве догађаја, на које позива само запослене у ЈП за информисање „Врбас“. Каква је то замерка да фаворизујемо ЈП за информисање, кад је реч о предузећу чији је оснивач локална самопуправа?

Нико не ограничава рад ни осталих новинара, а у захтеву за акредитацију поткрала се техничка грешка у вези с тражењем ЈМБГ. Имам утисак да је неко хтео да оптужи нову напредњач ку власт у Врбасу за несарадњу с новинарима, што није тачно. Седницама могу слободно присуствовати сви новинари и грађани, а оне се и јавно преносе путем радија и ТВ. Лично, за шест месеци колико сам на функцији, био сам и стајаћу и даље на располагању свим новинарима за давање изјава и интервјуа изјавио је председник општине Врбас др Братислав Кажић. З. РАЈИЋ

Утихнуо „Глас“

Јуче није изашао локални двонедељник „Глас“, којем прети гашење, пошто је остао без финансијске подршке самоуправе. Постоји одлука да се за издавање „Гласа“ из локалног буџета годишње издваја милион динара, али ове године нисмо добили ни динар каже власник и главни и одговорни уредник Милица Кековић. Др Братислав Кажић (на слици) наглашава да је финансирање престало због слабог прилива новца у буџет: „Глас“ је приватан лист и Општина нема обавезу да га финансира, али не заговарам да се угаси.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

16.05.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 21:37

срамота

Каква је то замерка да фаворизујемо ЈП за информисање, кад је реч о предузећу чији је оснивач локална самопуправа? - Ова изјава је срамна, јер би то значило да само новинари из јавног предузећа имају право на информације од јавног значаја! Изгледа да би представницима власти требао неко објаснити да они немају права да не обавештавају о свом раду подједнако све новинаре. А, изјава да Општина нема обавезу да финансијски помаже опстанак локалног листа јер је у приватном власништву је још срамнија. Треба ли уопште образлагати зашто? Ако већ не схватају важност информисања грађана (од којих примају плату), можда би требали да погледају колико друге локалне самоуправе издвајају за локалне приватне медије...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси