Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цензура из ЦК
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 05. 2014.

Аутор: Никола Тркља Извор: Политика

Цензура из ЦК

Откуд одједном толико прича о цензури и аутоцензури у српским медијима?

Појавиле су се после два саопштења, три ТВ емисије и неколико успутних изјава. Неке колеге су сада спремне да тврде да се ни деведесетих, када су главе летеле, новинари нису тако кукавички понашали као данас.

Незадовољан је и Мајкл Давенпорт, шеф Делегације ЕУ у Србији. Он сматра да је „ситуација у медијима јако незадовољавајућа” као и да је „веома опасно што у медијима видимо нападе на организације и личности и то на веома личан и неприхватљив начин”, те „да су примери поређења представника цивилног друштва с једне, и криминалаца с друге стране, јасно кршење стандарда понашања у медијима”.

То су „непријатни и неприхватљиви феномени”, сматра Давенпорт, коме смета што „подаци из званичних истрага 'цуре' у јавност”. Прича о новинарским слободама, у ствари, лансирана је на дан избора нове владе, када је неки партијски чиновник владајућег СНС „оплео” по РТС-у. Новинарска удружења су то прогласила застрашивањем свих посленика јавне речи самим тим што писац саопштења није нашао за сходно да наведе шта му се тачно не свиђа на РТС-у. Шта је хтео да каже? На кога је у ствари мислио?

Водитељи и гости су се преиспитивали где су погрешили. Баш као у време када су се друштвенополитички радници (новинари) питали да ли су скренули са линије... Ни Мајкл Давенпорт није навео на кога је тачно мислио, али то ником није засметало, ни новинарским удружењима. У ТВ емисијама су погађали мисли европског службеника, па је једна колегиница била сигурна да је критика била упућена директору „Новости”. Као да је пристигло саопштење из Централног комитета, одједном су сви почели да га понављају и цитирају.

Дежурни тумачи Давенпортових мисли сећају се деведесетих као херојског доба у ком су се медији делили на државне и оне друге, слободне, које су помагале владе неких других држава. Нико не пита европског функционера који би то новинари у свету одбили да објаве „податке који процуре из званичних истрага”. Ми који смо одрасли читајући између редова добро се сећамо таквог новинарства. Данас је све другачије, од таквих су новина чак и таблоиди можда бољи.

На крају се испоставило да је наступ новинара Срђана Шкора на РТС-у био повод за саопштење СНС-а. У емисији „Утисак недеље” у којој се причало о притисцима на медије, Шкоро је показао да боље разуме медије од бивших председничких и корпоративних саветника, иако је један од њих, док је био на власти, редовно комуницирао са главним уредницима али углавном СМС-ом. Ех да, умало да заборавим, ниске плате, лоши радни услови, неисплаћени хонорари највећи су непријатељи новинара у Србији. Што би рекао друг Маркс, економска независност је мајка свих независности, па и оне новинарске.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси